Nastavak muzičkog sna u Kanadi

0

Karijeru nastavlja u Kanadi: Goran Dime

– Moja odluka da ostanem ovde je doneta relativno brzo, a jedan od razloga je i što je Kanada ogromna zemlja, koja pruža velike mogućnosti. Blizu je Amerika koja je još veće tržište i tu klasična muzika i zabava funkcionišu potpuno drugačije nego u našoj zemlji, objašnjava umetnik svoje porive da promeni kontinent.

 

– U Srbiji sam imao dosta ljudi koji su me podržavali i puno poštovalaca koji su postali moja odana publika, ali to je, na žalost bilo premalo da bih ja imao dovoljno posla i da bih mogao pristojno da živim od tog posla. Na svu sreću, Kanada je otvorena zemlja koja nudi umetnicima sa internacionalnom karijerom da dođu i mogu da kažem da je moj zahtev bio skoro formalnost i jako sam zahvalan i u isto vreme ponosan što sam to završio i što sam svojim minulim radom, odnosno profesionalnom karijerom zaslužio da ovde pravim svoju dalju karijeru.

 

Zahvalnost profesorima

– Zanimljivo mi je i da se bavim mladim talentima, da ih otkrivam i usmeravam. Postoji puno talenata, ali je škola najbitnija, svi mi koji pravimo karijeru u klasičnoj muzici moramo da se zahvalimo našim profesorima, jer su nas oni izveli na profesionalnu scenu. Tek kada dođemo na scenu, onda mi svojim talentom i onim što nam je bog dao pokazujemo koliko smo veliki i uspešni, smatra naš sagovornik.

Prvi korak u novoj životnoj i umetničkoj sredini za poznatog lirskog tenora bio je koncert pod nazivom "Novi san" koji je održan 29. novembra u teatru "Beti Olifant" u Torontu.

 

– Ove godine se navršava 10 godina moje karijere u klasičnoj muzici. Imao sam u planu da projekat Klasik pop koji sam počeo u Beogradu još pre tri-četiri godine završim koncertom pop muzike, nešto što najviše liči Bočelijevom angažmanu poslednjih godina. Na kraju se desilo da u ovom mom malom jubileju uspem da realizujem taj projekat, ali ne u Beogradu, nego u Torontu. Ovde postoje mnogo veće mogućnosti i za dodatne delatnosti sem nastupanja. Imam u planu snimanje jednog CD, to je, zapravo i počelo, imao sam sreću da čim sam obelodanio dolazak, dobijem izvanrednu ponudu od Dragana Petrovića, našeg čuvenog džez pijaniste koji je postao moj producent, tako da će u narednom periodu on imati za mene veoma važnu ulogu.

 

Dobar početak

– Ovim koncertom u Torontu ulazim i u svet pop muzike, postoje planovi za moj debi u Njujorku, iz Vašingtona imam lep poziv, neću sada previše da pričam o tome, ali očigledno je da stvari idu dobrim tokom, priča nam umetnik, koji u novu životnu i profesionalnu fazu ulazi sa velikim entuzijazmom.

I kako to život obično aranžira, organizator koji je radio prošlogodišnji koncert ovog umetnika vratio se za Srbiju. Naš sagovornik se smeje i kaže da svi mi idemo za svojim snovima, ali veli da je suštinska razlika između organizacije koncerta u Srbiji i u Torontu u tome što na kanadskom tlu sve funkcioniše profesionalnije.

– U Beogradu 2014. još uvek je iznenađenje kad treba da se kupi karta za koncert, i to je vrlo interesantno, pogotovu kada govorimo o klasičnoj muzici, zato što postoji navika da to bude besplatno, valjda reperi iz socijalističkih vremena. Umetnost je, na žalost, ili na sreću postala tržišna, i tu uopšte nema puno filozofije. Ovde, takođe, mora da se plati sala, osiguranje, organizatori. Suština je da je ovde standard neuporedivo bolji, ljudima nije mnogo da plate kartu i ne radi se o tome da li to sebi mogu da priušte, nego isključivo o tome da li žele da jedno veče njihovog života bude drugačije nego većina ostalih, kaže na kraju razgovora za "Vesti".
 

Dobre pesme, još bolji gosti

Pitamo našeg sagovornika koliko je dugo repertoarski spremao koncert.
– Malo duže nego što je to možda uobičajeno, odgovara, i dodaje da, prvo, vrlo pažljivo bira šta će pevati. – Biram pesme koje meni odgovaraju i koje ja osećam i za koje znam da mogu da ih publici predstavim onako kako bih ja voleo da oni to čuju. Sa druge strane, ja to, možda, radim malo sporije nego drugi, ali to je sastavni deo moga posla i vrlo sam srećan da i repertoar sada počinjem da širim. Na ovom koncertu ću imati goste, i to je neobično za mene, obično nastupam sam. Do sada sam delio scenu, osim sa pijanistom Ivanom Jovanovićem koji će me pratiti i ovaj put, jedino sa Violetom Poleksić, našom sjajnom pevačicom koja živi i godinama radi u operi u Strazburu. Ovoga puta sam pozvao kanadsku grupu Narija sastavljenu od četiri pevačice koje su ovdašnje i pevaju tzv. crossover-klasik i pop na malo specifičan način. Sem njih, tu je sopran Bojana Rajić koja mi je gostovala i prošli put, a osim njih pozvao sam i našeg zemljaka, Marija Tomića koji je sjajan gitarista. Bio je to koncert koji sam ja poneo, a Bojana i ja smo pevali dva čuvena dueta "Prejer" koji su pevali Selin Dion i Bočeli, a drugi "Kon te partiro" koji izvode Bočeli i Sara Brajtman.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here