Tanjug
Banka državnih rezervi Australije

Banka državnih rezervi (RBA) je u utorak, 7. februara, deveti put zaredom povećala kamatnu stopu za gotovinu, ovaj put za 25 baznih poena – sa 3,10 na 3,35 odsto.

Zvanična kamata sada je na najvišem nivou u poslednjih deceniju i više.

Na ovaj način, RBA namerava da uspori potencijalne zajmoprimce bankarskih kredita, a sve u pokušaju da smanji inflaciju koja već mesecima raste.

Da stvar bude gora, RBA je najavila dalje podizanje kamatnih stopa, što je većina ekonomista i predvidela.

– Globalna inflacija je i dalje veoma visoka. To se, međutim, usporava kao odgovor na niže cene energije, rešavanje problema u lancu snabdevanja i pooštravanje monetarne politike. Međutim, proći će neko vreme pre nego što se inflacija vrati na ciljanu stopu od dva do tri posto – rekao je guverner RBA Filip Lou.

Da će gotovinska stopa porasti za najmanje još pola procentnog poena, vidi se iz guvernerove izjave da Upravni odbor RBA očekuje da će u narednim mesecima biti potrebna dodatna povećanja kamatnih stopa kako bi se osiguralo da se inflacija vrati na ciljani okvir.

Da podsetimo, RBA je počela da podiže kamatnu stopu gotovine sa rekordno niskih 0,1 odsto tokom saveznih izbora u maju prošle godine, a nakon skoka inflacije.

Povećanje kamatne stope je narušilo nade Morisonove vlade o reizboru, ali se kamaa dodatno povećavala na svakom narednom sastanku odbora RBA, uz dodatnu obavezu novom blagajniku Džimu Čalmersu da svakog meseca objasni zašto troškovi otplate bankarskih kredita ponovo rastu.

Inflacija merena indeksom potrošačkih cena u Australiji je bila na godišnjem nivou 7,8 odsto u decembarskom tromesečju, što je najviše za poslednje 32 godine, čak i pored toga što je RBA podigla kamatnu stopu gotovine za puna tri procentna poena od tada.

Očekuje se da će mesečne otplate hipoteka porasti za dodatnih 1.058 dolara za kredit od 500.000 dolara u poređenju sa nivoima pre maja 2022, ako RBA podigne gotovinsku stopu za još 50 baznih poena na 3,85%, ocenjuje RateCity.

Među glavnim bankama, i ANZ i Vestpak su predviđali 3,85 odsto kao najvišu kamatnu stopu pre odluke RBA u utorak.

Finansijska tržišta su takođe predvidela još više stope, pre nego RBA odluči da počne sa obaranjem kamata.

Referentni berzanski indeks je izgubio oko 0,5 odsto, a australijski dolar je dobio oko četvrtinu američkog centa i vredi 69,5 američkih centi nakon odluke o višim stopama.

Uoči objavljivanja kvartalnog izveštaja o monetarnoj politici RBA u petak, Lou je ukazao da će indeksu potrošačkih cena biti potrebno neko vreme da se spusti na ciljani raspon banke.

Dok je prognoza pada indeksa na 4,75 odsto do kraja ove godine nepromenjena u odnosu na prethodnu izjavu RBA iz novembra, Lou kaže da će se indeks potrošačkih cena povući na oko tri odsto do sredine 2025. godine.

– Srednjoročna inflaciona očekivanja ostaju dobro ukorenjena i važno je da tako i ostane – istakao je guverner.

Glavni ekonomista kompanije “Ernest i Jang“, Šerel Marfi, kaže da je RBA odlučna da izbegne spiralu cena i plata, koja bi im otežala posao u narednoj godini, uz napomenu da će indeks cena zarada za decembar biti oštro procenjen kada ga Australijski biro za statistiku objavi 22. februara.

– Ključni rizik je “hipotekarna litica“, pošto su neka domaćinstva završila period kada su imala nisku fiksnu kamatnu stopu na stambeni kredit, koja im je sada zamenjena daleko višom varijabilnom kamatom, što dovodi do naglog pada raspoloživog prihoda domaćinstava – istakla je Marfi.

Komonvelt banka (CBA), najveća banka u Australiji, izmenila je svoju raniju prognozu da će gotovinska stopa RBA dostići vrhunac od 3,35 odsto. Sada očekuje povećanje od po 25 baznih poena u martu i aprilu, i stopu od 3,85 odsto.

– Dva dodatna povećanja kamatnih stopa znače da je verovatnoća “mekog sletanja“ privrede značajno smanjena. Budžeti mnogih vlasnika kredita biće pod velikim opterećenjem tokom narednih godinu dana – rekao je Geret Erd iz Komonvelt banke.

Uvećanje mesečnih otplata

Iznos kredita            Mesečni rast (februar)       Ukupno povećanje od maja 2022.

500.000$                   76$                                         908$

750.000$                   114$                                       1.362$

1.000.000$                152$                                       1.816$

Izvor: RateCity.com.au

Zaduženje nacije sve veće

Prema podacima Biroa za statistiku (ABS), prosečan dug domaćinstava u Australiji je bio 261.492 dolara u 2021/22, što je među najvišima u svetu. Taj iznos će nastaviti da raste.

– Očekuje se da će oko 800.000 vlasnika kredita tokom 2023. godine preći sa fiksnih na varijabilne stope, koje će ići do šest odsto i više – ocenio je Tim Loules, šef istraživanja u kompaniji CoreLogic.

Nema rasta nezaposlenosti?

Iz Banke državnih rezervi ne očekuju veći porast stope nezaposlenosti.

U decembru se stopa kretala blizu najniže vrednosti u poslednjih pola veka od 3,5 odsto, a centralna banka sada očekuje da će porasti na 3,75 odsto do kraja godine i na 4,5 odsto do sredine 2025.

Zanimljivo, poslednji put kada je stopa gotovine bila oko 3,35 odsto, krajem 2012, stopa nezaposlenosti je bila preko pet odsto i rasla je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here