Nastavljaju borbu za bolje sutra

0

Zahvalni dobročiniteljima: Porodica Pap
 

Stara i trošna ograda oko kuće, srušila se i pala sama. Na sreću, niko od ukućana nije stradao. To su naši novinari saznali pred vaskršnje praznike, kada su ih ponovo posetili, kako bi im uručili novopristigle donacije Angele Tadić iz Diseldorfa od 150 evra, kao i 100 evra Ivka Kneževića iz Hanovera, o čemu smo već pisali.

– Nevolja za nevoljom, to nas stalno prati. Ali, dašak nade opet se uselilo u naš dom. Dve nove donacije iz Nemačke tih dobrih ljudi, rešiće problem stare i dotrajale ograde u narednih dve nedelje. Tada ćemo vas pozvati da slikate novu ogradu, koju ćemo raditi, moji sinovi, komšije i ja. Hvala Angeli i Ivku. Zahvaljujući njihovoj brizi i pažnji rešićemo i ovu muku, a to mnogo znači – počinje priču Janoš, glava porodice i jedini radno sposoban član.

 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

 

Pored toga što će dobijeni novac utrošiti za nabavku neophodnog građevinskog materijala za ogradu, jedan deo su utrošili za nabavku namirnica i lekova bez kojih mnogi članovi familije Pap, ne mogu ni dan. Čim u kući ima lekova, svima je delimično lakše. Majka i supruga Zvezdana, obolela od multiple skleroze adekvatnom terapijom odlaže pad u postelju, što svima mnogo znači. Čak se i baka Eržebet malo pridigla na noge, što im je dalo posebnu volju za životom.

 

– S obzirom da sam svojeručno napravio dva staklenika i da u njima gajim rasad paradajza, paprike i krompira, a pa tokom leta trošim mnogo vode, jedino pravo rešenje za naše muke oko plaćanja vode, bilo bi da iskopam bunar. Samim tim i račune svedem na minimum. Nažalost, to sami nećemo to moći, a za realizaciju ove ideje trenutno nemamo mogućnosti. Istina, plastenik je naš spas i jedini garant da će porodica preživeti do jeseni. Zato moram da budem ambiciozan i razmišljam u pravcu početka radova na kopanju bunara – ističe Janoš Pap.

 

Ponosan na plastenik: Janoš Pap

Kako mu je majstor rekao, voda se u njegovom dvorištu nalazi na oko 17 metara i toliko bi trebalo kopati bunar, a kompletan trošak kopanja i utrošenog materijala je oko 180 evra, uz cenu pumpe koja iznosi 170 evra. Bez tuđe pomoći, ovu zamisao neće moći da ostvari i to je ono što ga tišti.

– Javio mi se jedan čovek iz Mužlje i dogovorili smo se da, ukoliko mu sa kuće skinem crep, koji je u svakom slučaju u boljem stanju od onog koji je na našem trošnom kućerku, on će mi ga rado pokloniti. Posle vaskršnjih praznika ići ću da uradim taj posao i ispoštujem dogovor, bez obzira što ni sam nisam najbolji sa zdravljem i imam strogu zabranu lekara da radim bilo šta teško. Ali, svestan sam da je to jedini način da rešim i deo problema na trošnoj kući. Druge mi nema… – iskreno će Janoš.
 

Hvala svima od srca!

– Stalno razmišljam o budućnosti moje četvoro dece, od kojih je troje teško mentalno zaostalo. Moram da se žrtvujem i obezbedim im kakvu-takvu sutrašnjicu. Naravno, do neba smo zahvalni svim humanim i dobrim ljudima u dijaspori, koji kada pročitaju istinitu priču o našim svakodnevnim mukama i nevoljama, šalju svoje priloge. Javljaju nam se toplim i iskrenim rečima u pismima koje dobijamo. Svima smo, zaista, mnogo zahvalni, jer bez njih, naš život bi bio prava tragedija – kaže Janoš Pap.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here