pixabay.com
Ilustracija

Aktivne operacije brodske grupe Ratne mornarice Sjedinjenih Americkih Država i izviđačkih letova NATO odvijaju se u severozapadnom delu Crnog mora, saopštila je danas pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

Radari Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i Crnomorska flota u proteklom danu identifikovali su i ispratili četiri leta izviđačkih aviona zemalja NATO u vazdušnom prostoru iznad crnomorskog regiona, preneo je Sputnjik.

Precizirano je da su američki razarač sa navođenim raketnim oružjem “Porter” i komandni brod “Maunt Vitni” održali niz zajedničkih vojnih vežbi sa brodovima Turske, Rumunije i Ukrajine u međunarodnim vodama kod obale Rumunije i uplovljavali su u luku Konstanca u Rumuniji.

“Strateški izviđački avion U-2S Ratnog vazduhoplovstva SAD, koji je poleteo sa baze Akrotiri na ostrvu Kipar, izvršio je izviđanje iz vazdušnog prostora Ukrajine i severozapadnog dela Crnog mora”, ističe se u saopštenju.

U zoni dejstava američkih brodova primećeni su izviđački letovi tri patrolna aviona P-8A Ratne mornarice SAD.

“Ničim izazvana agresivna vojna aktivnost SAD i zemalja NATO u crnomorskom regionu i ukljucivanje crnomorskih zemalja, predstavlja pretnju po regionalnu bezbednost i stratešku stabilnost”, upozorava Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, ruska vojska nastavlja da prati agresivnu vojnu aktivnost Sjedinjenih Američkih Država u crnomorskom regionu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here