Nastavnici o Tesli ne znaju ništa!

0

Novi baner koji predstavlja Teslinu memorijalnu konferenciju

 

Kao što su "Vesti" ranije pisale svečanost će biti održana u njujorškom hotelu Njujorker gde je naš slavni naučnik umro na Božić 7. januara 1943.

Nikola Lončar, predsednik Tesline naučne fondacije, kaže da u ovoj fazi, organizatori pozivaju sve zainteresovane da se uključe u organizaciju ovog skupa koji će se baviti uključivanjem Tesle u američki školski sistem.
 

Bista u hotelu Njujorker

Organizator svečanosti – Teslina naučna fondacija na čelu sa Nikolom Lončarom, poklonila je nedavno hotelu Njujorker bistu velikog naučnika, rad akademskog vajara Bojana Mikulića iz Banjaluke, koja će biti svečano otkrivena 10. januara na dan održavanja konferencije i stajaće u centralnom lobiju hotela.

– Uradićemo i jednu publikaciju, zapravo studiju izvodljivosti jer je profesorka Ešli Retklif radila celu godinu sa svojim đacima eksperiment sa Teslom u školskom sistemu. Mi smo prvo morali da podučimo nastavnike o Teslinom radu i tu se pojavljuje najveći problem – on nigde nije zastupljen i o njemu nastavnici ne znaju ništa. Druga stvar je kako pripremiti literaturu koja je prihvatljiva i za nastavnike i za učenike. Mi znamo da u Americi ima mnogo naših profesora, asistenata, naučnika, studenata koji znaju dosta o Tesli. Oni ne moraju da dođu na januarsku konferenciju, ali mogu da pišu o naučniku. Čak i da napišu koje probleme imaju u njegovom predstavljanju. Nama će to dobro doći, jer ćemo onda tražiti rešenje za problem da se Tesla uvede u američki školski sistem. Naš zadatak je da definišemo probleme koji nam stoje na putu do ovog cilja i da onda tražimo rešenje i zato sada tražimo sistem po kome će sve funkcionisati.

 

Poster za Teslinu konferenciju
 

Pomenio takođe da je Generalni konzulat Republike Srbije koorganizator svečanosti, a o predstojećoj svečanosti zainteresovani se mogu informisati na sajtu Tesline naučne fondacije www.teslasciencefoundation.org. Radove treba slati na TeslaTalk@gmail.com.

– Potrebno je još mnogo saradnika i molimo sve koji su zainteresovani da se uključe i da se jave na adresu NikolaLonchar@gmail.com ili na Skype NikolaLoncar32 – kaže predsednik Fondacije.
 

Posle 70 godina

– To je tako veliki i težak projekat da se ljudi uplaše. Mnogi kažu – prošlo je 70 godina od Tesline smrti i još ga niko nije uveo u školski sistem, sta ćemo mi da promenimo? A ja kažem – hajde da vidimo u čemu je bio problem, zašto nisu uspeli, pa da to menjamo! – veli Lončar. 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here