Đ. Janković
Decu uči da razmišljaju: Vladimir Đukanović

Ruku na srce fizika nije u grupi školskih predmeta koje većina đaka obožava. Mnogima su prava “španska sela” sve te oscilacije i talasi, magnetno polje, optika, elektrostatika, formule i zakoni, ali ako je za katedrom osoba koja to ume da prenese deci na pravi način, njima razumljiv jezik, priča je drugačija. Ne samo da je drugačija nego daje i rezultate na raznim takmičenjima kakve postižu učenici kojima fiziku u lozničkoj OŠ “Anta Bogićević” predaje Vladimir Đukanović.

Đuka, kako ga zovu prijatelji i đaci, nedavno se našao među dobitnicima Plakete – priznanja koje se dodeljuje povodom Dana grada Loznice za koje ga je predložila njegova škola u kojoj radi 12 godina. Po struci je inženjer elektrotehnike, ali ga je život doveo pred školsku tablu. U Novom Sadu je završio Elektrotehnički fakultet, a onda i Fizički fakultet u Beogradu da bi postao nastavnik fizike. Kaže da naša deca imaju talenta za fiziku, a od nastavnika zavisi hoće li neki predmet biti omiljen ili ne.

Nastava mora biti zanimljiva: Gradivo prenosi na razumljiv način

– Neophodno je kod dece razviti razmišljanje, da uspostavljaju uzročno posledične veze između pojava. Puko memorisanje bez shvatanja je beskorisno, neophodno je da učenici razumeju ono što uče. Jeste proces učenja sa razumevanjem u početku sporiji i teži za đaka od učenja napamet, zahteva više truda, ali je zato efikasniji na duže staze. Nastojim da moji časovi ne budu monotoni, da imaju energije, zainteresuju decu za gradivo i da im ga donesem na zanimljiv i, pre svega, njima shvatljiv način, da im fiziku približim najviše što mogu – priča pedagog čiji su učenici odlazili na brojna takmičenja iz fizike u organizaciji Društva fizičara Srbije kao i takmičenja Centra za talente.

Đukanovićevi đaci su na državnim takmičenjima iz fizike osvojili šest prvih, petnaest drugih i deset trećih nagrada, kao i sedam pohvala dok su na republičkom takmičenju Centra za talente imali osam prvih, dvanaest drugih i deset trećih nagrada, a devet puta su nagrađivani za najbolji istraživački rad. Njegovi đaci Miloje Đukanović i Dimitrije Pavlov bili su prvi iz Loznice koji su se plasirali na Međunarodne juniorske naučne olimpijade u Iranu i Južnoj Koreji gde su osvojili bronzane medalje što je do sada najveći uspeh nekoga iz lozničkog kraja u toj oblasti. Đukanović je inicirao posete svim Festivalima nauke održavanim u Beogradu, a organizator je Školskog festivala nauke za najmlađe na koji dolaze školarci iz Loznice, ali i susednih opština Mali Zvornik i Krupanj.

– Odlazak učenika iz naše škole na Međunarodne juniorske naučne olimpijade možda je moj najveći doprinos. Time smo pokazali da vredan, talentovan učenik i iz manje sredine može stići u takvo društvo i da to, kako mnogi nisu smatrali, može da učini i neko ko nije iz Matematičke gimnazije u Beogradu. Pomogao sam učenicima da vide da je moguće iz Loznice otići tamo, učestvovati i osvojiti i neku nagradu, što su oni i uradili. Sada imamo maturanta naše škole Jovana Kulezića, upisao je nedavno Matematičku gimnaziju u Beogradu, u užem izboru za šestočlanu ekipu koja će predstavljati našu zemlju na dve međunarodne olimpijade, iz fizike i informatike. To je podstrek za buduće učenike da se to može – kaže Đukanović.

Đukanović je sada na raspustu, a od septembra će nastaviti da podučava decu fizici, otkriva im tajne ovog predmeta, ali i nove talente koji mogu uz odgovarajuću podršku da postižu dobre rezultate, osvajaju nagrade i na najbolji način predstavljaju svoj grad i zemlju i na međunarodnim susretima najboljih mladih fizičara. Da im u tome pomogne, imaju svoga Đuku, nastavnika za pet plus.

Skroman: Đukanović na dodeli Plakete

Priznanje za struku

Što se tiče dobijene plakete kaže da je to pre svega priznanje rada nastavnika, zatim priznanje školi u kojoj predaje, pa na kraju njemu lično.

– Najveću vrednost dobijanja plakete vidim u tome da je prepoznat rad jednog nastavnika u vreme kada prosvetni radnici baš i nisu cenjeni srazmerno ulozi koju imaju. Nastaviću da radim kao i do sada, a nadam se da će moji đaci biti još uspešniji tokom osnovnog, a još više kasnijeg školovanja – kaže ovaj pedagog koji je, kako je škola navela u predlogu za nagrađivanje, minulih 12 godina u našoj zemlji bio na samom vrhu liste najuspešnijih nastavnika fizike.

Voli da predaje: Pred tablom se najbolje oseća

Ostvario snove mnogih

Škola je u predlogu za dodeljivanje plakete svom nastavniku navela i sledeće:

“Pristup fizici kao nauci, nastavnom predmetu, pristup učeniku, školi u kojoj radi, odnosu prema kolegama, radu i mogućnostima svih u školi, a posebno odnos i poštovanje dečjih odluka da li će se naukom baviti, da li će istraživati ili za sada samo posmatrati i učiti iz viđenog su dovoljan razlog da škola za nagradu grada predloži nastavnika Vladimira Đukanovića. Do međunarodnog takmičenja doći sa svojim učenicima san je mnogih, a nama se zahvaljujući radu učenika i nastavnika taj san ostvario dva puta”.