Printscreen/Youtube
Žaklin Nastić

Poslanica Levice u nemačkom Bundestagu Žaklin Nastić kaže da ne veruje da bi Crna Gora skorije mogla da povuče priznanje kosovske nezavisnosti, ali ne isključuje mogućnost da bi to moglo biti učinjeno nakon što postane članica EU.

Nastić je u intervjuu za podgorički portal Adria rekla da bi povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti Crnoj Gori stvorilo prepreke na putu ka EU.

– Moram da priznam da ne verujem da će Crna Gora povući svoje priznanje Kosova u predstojećoj budućnosti. Kao član NATO i kandidat za ulazak u EU sa velikom šansom da postane član Unije, povlačenje priznanja stvorilo bi prepreke na tom putu. Ovo je nedavno potvrdio i novoizabrani predsednik (Jakov) Milatović. Povlačenje priznanja nakon ulaska u EU je moguće. Ipak, mnoge EU zemlje, uključujući Španiju, Grčku, Rumuniju, Kipar i Slovačku još uvek ne priznaju Kosovo. Što se tiče promene stava Crne Gore po ovom pitanju nakon ulaska u EU, samo mogu da nagađam – rekla je Nastić.

Na pitanje može li se dogoditi da Nemačka u budućnosti promeni stav po pitanju kosovske nezavisnosti i povuče priznanje, Nastić kaže da ne misli da će nemačka vlada promeniti svoj stav o tome u skorije vreme.

– Ne mislim da će nemačka vlada promeniti svoj stav o Kosovu u skorije vreme. Ipak, trenutna vlast, pod vođstvom ministarke spoljnih poslova, zelene Berbokove, prati tradiciju prošle crveno-zelene vlade pod Gerhardom Šrederom i ministrom spoljnih poslova Jožefom Fišerom, koji su podržali nelegalno bombardovanje Jugoslavije od strane NATO. Do ovog dana, političari koji pripadaju zelenima, kroz SDP, HDU i S SD tvrde da je srpska strana počinila genocid na Kosovu i to bez ikakvih dokaza – navodi Nastić.

Ponosna je, kaže, što su bivša SDS Parlamentarna grupa i trenutna leva Parlamentarna grupa jednoglasno glasale i kao jedina grupa u nemačkom Saveznom veću protiv NATO napada na Jugoslaviju kao i protiv slanja oružanih snaga Nemačke na Kosovo.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here