Youtube/Fraktion DIE LINKE. im Bundestag
Žaklin Nastić

Novim uslovima za formiranje ranije dogovorene Zajednice srpskih opština premijer Kosova Aljbin Kurti podiže nivo eskalacije i odlaže pregovarački proces sa Srbijom, istakla je danas Žaklin Nastić, šefica frakcije “Levice” (Die Linke) u Odboru za odbranu nemačkog Bundestaga i zatražila od zvaničnog Berlina i EU povećanje pritiska na vlasti u Prištini.

– Briselskim sporazumom se Priština između ostalog obavezala na uspostavljanje ZSO. Sporazum koji se sastoji od 15 tačaka predviđa da četiri opštine na severu Kosova, u kojima gotovo isključivo Srbi čine stanovništvo, formiraju zajednicu, kako bi dobili osnovna prava i nadležnosti u vezi policije, pravosuđa, obrazovanja, zdravstva i kulture. Do sada se vlada u Prištini protivi da sprovede sporazum potpisan 2013.godine – naglasila je ona.

Nemačka poslanica je istakla da nova najava Kurtija da će sprovesti ZSO samo ako usledi priznanje od Beograda predstavlja dalju eskalaciju i pokazuje koliko je vlada u Prištini nepouzdan akter u pregovaračkom procesu u vezi nemačko-francuskog plana.

Nemačka vlada i EU, smatra, ne bi trebalo da dopuste da ih Kurti dalje vuče za nos i treba da povećaju pritisak na vladu u Prištini.

U pogledu zaštite međunarodnog prava, posebno u ovim vremenima, važno je da se ne zaboravi da je Kosovo otcepljeno od bivše Jugoslavije u agresorskom ratu suprotnom međunarodnom pravu.

– Zato je posebno važno da se eskalacijom i pretećim gestovima ponovo ne narušavaju interesi napadnute države Srbije. Umesto toga, moraju se preduzeti akcije posredovanja i deeskalacije – poručila je Nastić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here