pixabay.com
Foto: Ilustracija

Najveći događaj posvećen porodici i deci, Forum “Svetost materinstva” koji organizuje Karić fondacija sa najstarijim ruskim Humanitarnim fondom Sveti Andrej Prvozvani, otvoren je u Narodnom pozorištu u Beogradu, u prisustvu predstavnika diplomatskog kora iz SAD, Rusije, Belorusije, Kazahstana, Iraka i drugih zemalja.

Ova manifestacija organizovana je sa ciljem da se donesu konstruktivni predlozi za suočavanje sa problemom bele kuge, sa kojom se Srbija već decenijama bori, kao i da se kroz učešće na panelima drugog dana Foruma diskutuje o ovoj temi sa pedagozima, psiholozima, lekarima i svima onima koji mogu uticati na povećanje svesti o ovom problemu u Srbiji.

Kao prva instanca planiranih reformi navodi se povećanje slobodnog vremena za roditelje koji će se posvetiti deci. U skladu sa tim, Srbija je uvela fleksibilno radno vreme, koje je nedavno sprovedeno u delo, i koje bi prema mišljenju resornog ministarstva moglo umnogome da pomogne roditeljima da svoju decu odgajaju u zdravoj, porodičnoj sredini, kroz primere kojima će u pravom smeru vaspitavati buduće naraštaje.

Manifestaciji su prisustvovali Vladimir Jakunin, predsednik Nadzornog odbora Fondacije “Sveti Andrej Prvozvani”, Natalija Jakunina, predsedavajuća Nadzornog saveta programa “Svetost materinstva” i narodna poslanica Milanka Karić, počasna predsednica Karić fondacije.

 

“Šta je materinstvo u Srbiji, našoj lepoj zemlji, koja svake godine izgubi grad veličine Kikinde? Pokrenuo sam inicijativu da se iz nacionalnog investicionog programa izdvoji 200 miliona evra za podršku politike povećanja nataliteta u našoj zemlji. Nadam se da će Forum “Svetost materinstva” dati konkretniji odgovor na ova teška pitanja” stoji u poruci predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, koja je pročitana na skupu.
– Proces starenja stanovništva i nedovoljna stopa rađanja je demografski trend u 21. veku koji nijedna država u svetu ne može da zanemari. Sa ovim problemom se, prema podacima Ujedinjenih nacija, suočava 83 države sveta. Skoro svaka peta osoba u Srbiji stara je 65 i više godina, što našu zemlju svrstava među 10 najstarijih zemalja u Evropi. Još alarmantniji su podaci koji pokazuju da smo 2018. godine imali 37.680 stanovnika manje nego prethodne godine, što je reda veličine jednog čitavog grada. Dobro kreirana politika podsticaja rađanja zahteva kontinuirani pristup i koordinaciju svih segmenata društva, uključujući socijalnu, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i zapošljavanje – izjavila je predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković.
Prisutnima su se obratili i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, zamenica predsedavajućeg Državne dume Savezne skupštine Ruske Federacije Olga Epifanova, predsednik Međunarodne organizacije za zaštitu porodice Brajan Braun, zamenik ministra rada i socijalne zaštite Belorusije Valerij Kovalkov, vikar patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila episkop istarski Serafim i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

 

Drugog dana sedmog po redu Foruma “Svetost materinstva” u petak, 8. novembra, biće održani okrugli stolovi na kojima će eminentni stručnjaci iz celog sveta razmatrati aktuelne teme zaštite i očuvanja porodice.

Ideja očuvanja porodice, zaštite majčinstva, detinjstva i braka u borbi protiv jedne od najvećih pošasti današnjice – bele kuge, centralna je tema ovog događaja, za koji se očekuje da će doneti brojne promene i naići na podršku mladih generacija, čije će odluke biti presudne za budućnost sanacije niskog nataliteta, sa kojim se bori ne samo Srbija, već i zemlje regiona i sveta.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here