EPA
Vladimir Putin

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je u Briselu da će Alijansa nastaviti da pruža snažnu podršku Ukrajini radi njene odbrane od ruske agresije jer bi u slučaju pobede Rusije ceo svet godinama plaćao visoku cenu.

Na konferenciji za novinare uoči sastanka šefova diplomatija NATO, koji će sledeće nedelje biti održan u Bukureštu, Stoltenberg je rekao da će jačanje podrške Ukrajini biti glavna tema tog skupa, čiji će se učesnici baviti i delovanjem Kine, jačanjem pomoći Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji, i pitanjem ulaska Finske i Švedske u Alijansu.

Stoltenberg je kazao da će ministri najveću pažnju posvetiti “ilegalnom ratu Rusije u Ukrajini koji nastavlja da ugrožava evroatlantski mir i bezbednost”.

– Ruski predsednik Putin ne postiže uspehe u Ukrajini i zato odgovara većom brutalnošću. Talasi namernih raketnih napada na civilnu infrastrukturu ostavili su Ukrajince u veoma teškim uslovima uoči zime. Užasni napadi na civile i važnu civilnu infrastrukturu, uključujući škole i bolnice, predstavljaju ratne zločine i oni koji stoje iza njih će morati da odgovaraju – naveo je generalni sekretar NATO.

Stoltenberg je rekao da će ceo svet “plaćati mnogo veću cenu tokom mnogo godina” ako se Putinu dopusti da pobedi i dodao da će “NATO uz Ukrajinu biti koliko god bude potrebno”.

– Ako Putin i drugi autoritarni lideri vide da se sila isplati, ponovo će je koristiti za ostvarivanje ciljeva. To će sve nas učiniti ranjivijim i zato je u našem bezbednosnom interesu da podržimo Ukrajinu. Neće biti trajnog mira ako agresor pobedi, ako represija i autokratija prevagnu nad slobodom i demokratijom – dodao je.

Upitan šta NATO čini po pitanju ulaska Ukrajine u alijansu, Stoltenberg je kazao da su vrata saveza “otvorena i da Rusija nema pravo veta na proširenje NATO”.

– Rusija je nastojala da spreči ulazak u NATO i Crne Gore i Severne Makedonije, a potom i Finske i Švedske. Vrata NATO su otvorena, to važi i za Ukrajinu. Kad je reč o Ukrajini, treba raditi i sa političkim liderima i po pitanju praktične saradnje. Sada je fokus na tome da se Kijevu pruži podrška i da Putin ne pobedi – naveo je.

6 COMMENTS

  1. Znači NATO počinje sa pripremom javnosti za ulazak u rat sa Rusijom, a onda i sa Kinom, Iranom, Južnom Korejom…pre će uništiti svet, nego što će dozvoliti da se raspadnu…Užas !!!

  2. Ми већ плаћамо високу цијену због вас и НАТО-а.Во свакодневно радите зло.

  3. Sta je NATO radio 1999 godine.slao banane sa radiaktivnom prasinom,Pobio toliko civila.izvrsio agresiju na Jugoslaviju.Okupirao KiM.Savrsen zlocin svetskih razmera pa sad on deli pravdu i poziva se na neko pravo.Gospodine Stotelberg pricas u ocajanju.NATO propada.Ostale su vam samo sankcije i americka pomoc.Kukas za struju.pa zar vi niste u Jugoslaviji gadjali struju,vodu,bolnice,TV stanice,Napravili ste preko 100 milijqarde dolara stete.To ce te jednog dana morati vratiti ako se do tada ne rspadnete.Zaboravite na BiH.Srbi ne zele u neprijatelja NATO Srbi nisu kukavi Milovi Crnogorci i jadni makedonci,koje niko nije ni pitao da li ce u NATO

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here