pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ruski lovci su ispratili iznad Crnog mora vojne avione SAD i Francuske koji su pokušali da se približe granici Rusije, saopštili su u Nacionalnom centru za upravljanje odbranom Ministarstva odbrane Rusije.

Ruski radari su tokom današnjeg dana primetili iznad neutralnih voda Crnog mora vazdušne ciljeve kako se približavaju državnoj granici Rusije.

„U cilju identifikovanja vazdušnog cilja i sprečavanja narušavanja ruske granice podignuta su tri lovac Su-27 iz sastava dežurnih snaga PVO Južnog vojnog okruga“, navodi se u izveštaju.

Pojašnjeno je da su bili u pitanju taktički lovci „Miraž-200“ i „Rafal“ Ratnog vazduhoplovstva Francuske, izviđački avion CL-600 „Artemis“ kopnene vojske SAD, strateški izviđački avion RC-135 Ratnog vazduhoplovstva SAD, kao i avion KS-135 Ratnog vazduhoplovstva Francuske i ispratili ih iznad Crnog mora.

Nakon što su se strani vojni avioni okrenuli od ruske granice, ruski lovci su se vratili u bazu. Sprečeno je narušavanje ruske državne granice.

Letovi ruskih lovaca Su-27 realizovani su strogo u skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora iznad neutralnih voda bez presecanja vazdušnih trasa i opasnog približavanja stranim avionima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here