NATO brodovi stigli u Litvaniju

0

Norveški čistač mina (Foto: Arhiva) 

 

Grupa brodova se sastoji od 4 čistača mina iz Norveške , Holandije , Belgije i Estonije , kao i jednog broda za snabdevanje. Brodovi će učestvovati u intenzivnim vojnim vežbama i zaustavlja će u različitim lukama u regionu . Oni će takođe učestvovati u operaciji " Otvoreni duh" sa ciljem deaktiviranja eksploziva pod vodom .

Litvanski ministar odbrane Juozas Olekas saopštilo je da će  vežbe osigurati našu nacionalnu i regionalnu bezbednost i kolektivnu odbranu –

 

Pročitajte još:

Članice NATO pakta pojačavaju prisustvo u Baltičkom regionu

* NATO: Rusija više nije partner, više je protivnik

* Kanada provocira Rusiju slanjem ratnog broda!

* Šta će reći NATO: Zajedničke mornaričke vežbe Rusije i Kine

* Keri: NATO će braniti Ukrajinu

* Ruski vojni avioni lete nad Ukrajinom

 

Kontingent brodova koji je stigao u Litvaniju predstavlja nastavak grupisanja snaga u ovoj oblasti. Prošle nedelje , SAD su najavila raspoređivanje 600 vojnika koji će učestvovati u vojnim vežbama u Poljskoj , Letoniji , Litvaniji i Estoniji da pokažu solidarnost sa članovima NATO koji se graniče sa Rusijom .

 

Pored toga , Britanija i Francuska su poslale 8 borbenih aviona u Poljsku i Litvaniju da pojačaju vazdušni patrolu u regionu . Pored povećanog prisustva u vazduhu, NATO je takođe rasporedio brodove u Crnom moru , Baltičkom moru i istočnom Mediteranu .

 

Rusija vidi ove poteze NATO-a blizu svoje granice kao provokaciju i kontraproduktivno u borbi da se smanjii napetost u Ukrajini . U ponedeljak je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu apelovao na svog američkog kolegu , Čak Hejgela , da ohladi retoriku i da rade zajedno na smirivanju situacije .

 

On je negirao optužbe da je Rusija bila nekako uključeni u izazivanje nemira u istočnoj Ukrajini . Kao odgovor na gomilanju trupa NATO , Moskva je saopštila da je bila primorana da počne svoje vojne vežbe u blizini ruske granice sa Ukrajinom .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here