EPA/Vassil Donev
NATO brodovi

Minolovci španske i grčke mornarice uplovili su u vode Crnog mora, njihove aktivnosti prati ruska Crnomorska flota, saopštio je Nacionalni centar za kontrolu odbrane Rusije.

„Snage i sredstva Crnomorske flote pristupile su praćenju akcija minolovaca ‘Taho’ španske Ratne mornarice i ‘Europa’ grčke Ratne mornarice, koji su uplovili u Crno more 25. februara 2021. godine“, navodi se u saopštenju.

Ovo nije prvi put da se brodovi drugih država pojavljuju u Crnom moru. U poslednje vreme u vode Crnog mora uplovljavala su tri američka vojna broda, koji su održali vojne vežbe zajedno sa ukrajinskom flotom. Američka Šesta flota je saopštavala o zajedničkim manevrima sa Turskom u kojima je učestvovao razarač i dva izviđačka aviona.

Rusija je ukazivala i na neviđenu aktivnost avijacije NATO-a iznad Crnog mora, saopštivši da se broj letova izviđačkih aviona povećao za 40 odsto, a u blizini Krima – za 60 odsto.

Ranije je šef Alijanse Jens Stoltenberg izjavio da je NATO pojačao prisustvo u Crnom moru kao odgovor na „aktivnosti Rusije u regionu“.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime