EPA/Vassil Donev
NATO brodovi

“Ukoliko Bugarska napravi koordinacioni centar vojno-pomorskih snaga NATO-a u Varni na Crnom moru, kao što je najavio Jens Stoltenberg, ona rizikuje da postane legitimna meta ruskih strateških snaga”, smatra Aleksandar Žilin, vojni ekspert i šef Centra za izučavanje problema nacionalne bezbednosti.

On kaže da je prilično nejasno na šta računaju Bugarska, Poljska, Litvanija, Estonija i Rumunija kada razmeštaju američke i NATO vojne objekte na svojoj teritoriji i dodaje da je to što se dešava u istočnoj Evropi, sa tačke gledišta razmeštanja američkih udarnih kompleksa protiv Rusije, a sada i izgradnje objekta za upravljanje bojevim dejstvima, izuzetno štetno, jer postaje jasno da tenzije u ovom regionu rastu.

– Ne iznenađuje politika SAD, ona je tradicionalna jer Amerikanci uvek ratuju tuđim rukama i sa svoje strane pomažu avijacijom – ističe Žilin.

Ruski eksperti smatraju da je postavljanje NATO koordinacionog centra na Crnom moru očigledan pokušaj Amerikanaca da posredstvom Severnoatlantske alijanse duplira infrastrukturu i raketne sisteme u ovom regionu zbog složenih odnosa sa Turskom. S obzirom da ne mogu da kontrolišu crnomorski region samostalno zbog složene geopolitičke situacije, prisustvo NATO-a u Varni je veoma važno jer je to blizu južnih delova Rusije i Ukrajine, koja uvek može biti iskorišćena za provokacije.

“Turska politika ugrožava interese SAD”

Vojni ekspert Ivan Konovalov smatra da su svi ovi postupci logični ako se ima u vidu opšta regionalna politika NATO-a u crnomorskom regionu.

– NATO veoma blisko sarađuje sa Gruzijom i ona je odskočna daska za Alijansu u regionu Velikog Kavkaza. Na suprotnoj strani od Crnog mora se nalazi Rumunija, čije su vazduhoplovne baze, izgrađene još za vreme socijalističkog perioda, ustupljene na korišćenje SAD. Amerikanci su uložili veliki novac, razradili infrastrukturu i stvorili ozbiljno čvorište sa kojeg je moguće razmeštati trupe, opremu, municiju i sve ostalo. Zatim u Očakovu, u Ukrajini, izgrađen je američki centar, odnosno praktično vojna baza – kaže on.

Eksperti su saglasni da je ovde reč o promovisanju američkih interesa kroz NATO strukture u svim državama crnomorskog regiona, ali i pokušaju balansiranja zbog mogućih nepredvidivih postupaka Ankare. Iako je Turska članica NATO-a, njena nezavisna politika u okviru te organizacije ugrožava interese SAD.

Konovalov naglašava da je crnomorski region od velikog značaja za SAD i da one na svaki način pokušavaju da tu obezbede svoje prisustvo.

“Rusija stavljena u nezavidan položaj”

Aleksandar Žilin ističe da će Rusija biti prinuđena da sve ove objekte u Bugarskoj, Rumuniji i drugim zemljama uključi u legitimne vojne ciljeve, jer su SAD i NATO već stavili Rusiju u nezavidan položaj.

– Polemika se vodi oko toga da takvi postupci protiv Rusije povećavaju bezbednost Istočne Evrope. Ja bih rekao da je bezbednost u Evropi uništena onog momenta kada su SAD u Rumuniji razmestile svoje komplekse. One su daleko i osećaju se bezbedno, a ovde ako dođe do sukoba, sav teret rata snosiće Poljska, Litvanija, Estonija i druge zemlje – ističe on.

1 COMMENT

  1. Pored toga se ne sme zanemariti pravo na preventivu. Ne razumem na sta Rusi cekaju? Namere konjokradica su vise nego jasne i preventivni udar je odavno legitiman. Rusi, vreme radi protiv Vas!!! Nemate sta izgubiti. Sad im ne dajte ni da beze. Previse ste tolerisali. Ili dignite ruke pred hijenom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here