NATO, gle čuda, lagao Rusiju

0

Zapad slagao Rusiju da se neće približavati ruskim granicama: Vladimir Putin
 

Kada se 18. marta ruski predsednik Vladimir Putin, povodom dešavanja na Krimu, obratio naciji, u svom govoru on je optužio Zapad da je "ponovo slagao Rusiju i doneo odluku iza njenih leđa".

 

Putin je mislio na prekršeno obećanje, koje je dato njegovoj zemlji nakon ponovnog ujedinjenja Nemačke da se Severnoatlantska vojna alijansa neće dalje približavati ruskim granicama.

 

U Nemačkoj se diskutuje o toj Putinovoj tvrdnji i pojedini politički analitičari i novinari ne isključuju mogućnost da je takvo obećanje dato.

 

Pre pet godina nedeljnik "Špigel" došao je do tajnog dokumenta koji je datira od 10. februara 1990. godine, kada je Hans-Ditrih Genšer, tadašnji ministar spoljnih poslova Nemačke, boravio u Moskvi.

 

Prilikom susreta sa sovjetskim ministrom inostranih poslova Ševardnadzeom Genšer je rekao da je "Vlada Nemačke svesna da je članstvo ujedinjene Nemačke u NATO savezu komplikovano pitanje", ali da je za Berlin jedno potpuno jasno: NATO se neće dalje širiti na Istok". On je o tome otvoreno govorio i u nemačkoj javnosti, kao i u svom govoru na Evangelističkoj akademiji u Tucingu u kojem je naveo da, šta god da se dogodi sa Varšavskim paktom, neće biti daljeg širenja Alijanse bliže granicama Sovjetskog Saveza.

 

Nemački mediji pišu da su Putinove tvrdnje o širenju Alijanse na Istok možda tačne
 

Ta bezbednosna garancija bila je od velikog značaja za Rusiju zbog promena na istoku Evrope, uključujući i ujedinjenje Nemačke.

 

Nemački kancelar Helmut Kol i šef američke diplomatije Džejms Bejker prohvalili su te stavove. Nedelju dana kasnije Bejker odlazi u Moskvu i razgovara sa Gorbačovom, koji u tom trenutku još nije bio saglasan sa ujedinjenjem Nemačke, podseća list.

 

Neki nemački istoričari tvrde da je nakon tog razgovora sa šefom Sovjetskog Saveza Moskvi data garancija da se "vojno prisustvo neće proširiti ni za centimetar". Gorbačov je posle toga Kolu dao saglasnost za ujedinjenje Nemačke.

 

Nakon sastanka sa Bejkerom predsednik SSSR-a je dao saglasnost za ujedinjenje Nemačke: Mihail Gorbačov
 

Ipak, ni Genšer, a ni Bejker svoje tadašnje izjave ne tumače kao data obećanja.

Genšer je u izjavi za "Špigel" 2009. godine rekao da je govor u Tucingu predstavljao "prevazilaženje prepreke" koji je trebalo da dovede sovjetskog prihvatanja nemačkog članstva u NATO savezu.

 

Istovremeno, svoj razgovor sa Ševardnadzeom ne smatra značajnim, jer je taj susret "predstavljao uvod u prave pregovore" – navodi "Dojče vele".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here