NATO i EU pozvali na smirivanje strasti u Skoplju

0

Međunarodna zajednica poziva građane makedonije na smirivanje nasilja
 

Tokom protesta, koji su prerasli u nerede, policija je upotrebila suzavac i vodene topove.

 

Iz makedonskog MUP-a saopšteno je da je dvadesetak policajaca i demonstranata povređeno u Skoplju u jučerašnjim protestima Albanaca nezadovoljnih presudom šestorici njihovih sunarodnika, koji su osuđeni na doživotni zatvor zbog ubistva petorice mladih Makedonaca uoči Vaskrsa 2012. godine u Smiljkovcu.

 

VIDEO: Albanci divljali u Skoplju

 

U zajedničkom saopštenju delegacije EU, Ambasade SAD u Skoplju i misija OEBS i NATO u Makedoniji apeluje se na građane i državno rukovodstvo da se ujedine i u duhu konstruktivnog dijaloga pozabave problemima koji negativno utiču na međusobno razumevanje i međuetničke odnose u Makedoniji.

 

Albanci najavljuju nove proteste

Grupa Albanaca najavila je putem socijalnih mreža nove "krvavije" proteste u Skoplju za danas, uprkos apelu predstavnika međunarodne zajednice na smirivanje situacije i dijalog, poslije nereda u kojima je povrijeđeno dvadesetak policajaca i demonstranata, prenose makedonski mediji.

"Svi građani imaju pravo na proteste i izražavanje svog mišljenja na miran način, ali nemaju pravo da čine destruktivna, nasilna dela", upozorava se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da svaki međuetnički incident ili pokušaj podsticanja netolerancije daje priliku za politizovanje ili iskorišćavanje situacije u političke svrhe, ali i pruža šansu za otvaranje dijaloga i ojačavanje odnosa između različitih etničkih zajednica.

 

"To je prilika za političke lidere da se zauzmu za uspostavljanje integrisane države koja poštuje različitost", dodaje se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here