EPA/Vassil Donev
NATO brodovi

Krivica za destabilizaciju bezbednosnog sistema na evropskom kontinentu leži na NATO-u, koji se širenjem svoje vojne infrastrukture približio granicama Rusije.

Komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da su Rusija, terorizam, sajbernapadi, rast Kine i klimatske promene glavne pretnje zemljama NATO-a, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško rekao je da je NATO odgovoran jer je svoje granice približio ruskim granicama.

– Kao rezultat nekoliko talasa ekspanzije, situacija u Evropi se drastično promenila – istakao je Gruško.

Svedoci smo sve većeg prisustva infrastrukture NATO-a u blizini naših vitalnih centara, razmeštanja trupa i naoružanja, mada ne na trajnoj osnovi, već rotacije jedinica, povećanja broja vojnih vežbi, naveo je Gruško i dodao da je sve to destabilizovalo bezbednosnu situaciju koja se razvila u periodu posle Hladnog rata.

Gruško je primetio da su ovi događaji zahtevali odgovor Rusije i prilagođavanje njene politike i vojnog planiranja, što je i učinjeno, s obzirom na to da je Moskva uvek davala prioritet pitanjima vezanim za jačanje bezbednosti i nacionalnih interesa.

1 COMMENT

  1. Нато је на првом месту заслужан за пад комунизма у Европи. Да комунисти нису били будале какве јесу, то је могло проћи без невиних жртви.
    Шта данас раде код руских граница? То јесте за дискусију. Американцима још увек није јасно да им Руси нису непријатељи.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here