EPA/Olivier Hoslet
Jens Stoltenberg

NATO nastavlja da doprinosi bezbednosti na Kosovu i Metohiji, kroz svoju misiju, Kfor, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je dodao da NATO pomaže i kroz podršku Alijanse dijalogu Beograda i Prištine, pod okriljem EU.

– To je ključno za Beograd i Prštinu, ali takođe i za regionalni mir i bezbednost. Važno je da se sporazumi postignuti u ovom okviru u potpunosti primenjuju. U vezi sa tim, računamo na obe strane da pokažu posvećenost i umerenost – kazao je Stoltenberg u opširnom intervjuu za podgoričke Vijesti, povodom tri godine od priključenja Crne Gore tom vojnom savezu.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu, Stoltenberg kaže da su bezbednost i stabilnost u tom regionu važni za NATO, a ključni su za mir i stabilnost u Evropi.

– Ovaj region je poslednjih godina postigao mnogo, ali smo, naravno, u potpunosti svesni preostalih izazova, uključujući organizovani kriminal, nezaposlenost, nezakonite ekonomske aktivnosti i rizike povezane sa štetnim primerima izvjsne retorike, kojom se naglašavaju etničke razlike – naveo je generalni sekretar NATO.

Ističe da su demokratija, vladavina prava, unutrašnje reforme i dobrosusedski odnosi od vitalnog značaja za napredak svih u regionu.

– Od kraja 1990-ih, naše snage su pomagale da se održi mir i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Naše kancelarije u Sarajevu, Beogradu i Skoplju promovišu politički dijalog i sprovode praktičnu saradnju sa našim partnerima – ističe prvi čovek NATO.

Ukazuje da politike Alijanse u regionu – uključujući politiku otvorenih vrata – imaju za cilj jačanje stabilnosti i gradnju veće saradnje.

– Odlučni smo da nastavimo da pomažemo zemljama regiona da primenjuju reforme. Od toga će korist imati njihovi građani, međudržavna saradnja, regionalna stabilnost i kompletna evroatlantska porodica – kaže Stoltenberg.

Nastaviće, dodaje, da obavljaju svoju ulogu doprinošenja bezbednosti na Zapadnom Balkanu kroz misiju Kfor, koja pod mandatom UN-a garantuje sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.

Nastaviće, ističe, i da vrše svoju ulogu kroz podršku dijalogu Beograda i Prištine koji se sprovodi pod okriljem EU, i kroz postojeće partnerske okvire političkog dijaloga i praktične saradnje, koje je Alijansa razvijala poslednjih godina sa važnim partnerima u regionu, uključujući BiH i Srbiju, u skladu sa zahtevima tih zemalja.

15 COMMENTS

  1. “NATO je zaslužan…” Преко Србинове грбаче. Е баш вам хвала на вашим заслугама, никад их више не било!!!

  2. Stoltenberg kvari sliku pravednih, poštenih i prijateljskih Norvežana koje dobro poznajem jer sam živeo u Norveškoj. On nije takav!!!

    • Nije on pravedan ko Norvezanin, zato sto se rodio
      ,ziveo i skolovao na brdovitom balkanu to jest u Srbiji. Mora da pati od nekog poremecaja ili ga je neko dete maltretiralo i mobbalo dok je ziveo kod nas. Mozda je i zbog neuzvracene ljubavi ko ce ga znati, i neulazim u njegovu sexualnu orjentaciju ali mi se cini da kod njega nisu cista posla mada je u danasnje vreme to moderno i cool.

  3. Stoltenberg moze da laje kako njemu
    najboljem odgovara. Odgovornost snosi
    vlada Srbije koja je dozvolila da se on
    tako ponasa. Agresor NATO-OTAN ima u
    Beogradu svoje predstavnistvo, Kakva
    vlada takva i drzava.

  4. Demokratija, vladavina prava, unutrasnje reforme i dobrosusedski odnosi su postojali Gospodine Stotelberg u bivsoj SFR Jugoslaviji dok se nije dosao na red plan terorirsticke organiorganizacije i dok nije poceo sa sprovodjenjem istog, proterivanjem i sistematski unistavanjem Srba sa nasih vekovnih ognjista i teritorija!
    Sve je to sto vi kao majmladja i najbolesnija nacija niste shvatili..jedna Jugoslavija svojim prinerom pokazivala u praski.
    Sve bi tako ostalo Gospodine da vas prokleti NATO nije zakrocio na teritoriju jugoistocne Evrope!
    Mnogi ste ubili i proterali Srba..molimo vas da vise ne pokusavate da nas mirite ni sa kim.. Bolje se trudite da iskontrolisete one dzukele dole morbidne koje ste napravili i da ih vakcinistete protiv besnila i rata.. Nznm koliko jos Srbi mogu da vas tolerisu sa zapada da vas slusaju i gledaju.. Ne razumem kako vi ne razumete da nas narod vas ne zeli i ne voli ..da smo jako dobro upamtili sta ste nam radili u proslosti..da sve to ucimo svoju decu da nikada ne zaborave..da smo svesni da niste uspeli da rasturite Jugoslaviju da bi ona bila danas jacine i uticaja jedne Nemacke i da to jeste bio cilj.. Da svi u 100godisnjim planovima imate da satrete i istrebite Srbe kao naciju..da cemo i dalje svega ostati svesni..i sve nase generacije tome uciti.
    Bolje savet da pocnete da trcite sto pre i vi da nas animirate i potkupljujete za to da i vama sacuvamo malo mesta da se igrate i nadmecete sa svetskim mocnicima na nasoj terotoriji.. Malo samo bolje pogledajte kako se otimaju Kinezi..Rusi..Nemci..i mnogiii drugi.. Odavno je proslo vreme padanja na pretnje!
    I upamtite Srbi su jedan ponosan narod koji je uvek bio i ostao ponosan i uspeo da odbrani casno i dostojno svoje poreklo..svoje korene i odbrani obraz svojih dedova..
    Shvatite da sa nama bar civilizacijski mozete da se dogorite ..kod siptarske kvazi nacije morate prvo da pojedete sebi zivota i vremena da bi uopste vi shvatili da ce vas te bubasvabe na kraju svakako prevariti..dok im vi tu moc vec dugo omogucavate..
    Srecno vam bilo sa digalogom dole..
    Takse..droga..oruzje..ubistva..vadjenje Srpskih organa..to je sve Gospodine Stotelberg na vasoj savesti i dusi ako oh imate i ta sva Srpska krv je na vasim rukama..
    Kontrolisite te stvorove koje ste napravili dole..i sklonite vasu bazuBonstil sa nase teritorije i mozda ali mozda cemo za 100godina ako nas za to vreme opet ne bombardujete poceti da verujemo da nam NATO i zapad zele 10%dobro..
    Pomirite i sklopite od 51 drzave 1 drzavu gde svi imaju ista pravila i prava kao sto smo mi uspeli sa Jugoslavijom..pa onda glumite postenje ..demokratiju pravdu i delute to sve po svetu sa svojim licnim primerom i uspehom..

  5. Pa naravno gospodine Stoltenberg NATO je zasluzan za unistenje infrastrukture cele zemlje a jos vise za hiljade neduznih mrtvih koje ste pobili. Jos da vam kazem gospodine Stoltenberg NATO je zasluzan za desetine hiljada ljudi koji su oboleli posle bombardovanja . Budite ponosni na sve ubijene obolele i umrle. A jos vise budite ponosni na svu onu decu sto ste poubijali.
    Da gospodine Stoltenberg budite ponosni da je NATO svetski agresor i svetske ubice koji donose zlo ovoj civilizaciji.

  6. NATO je napravio pustos i unistio mir na Balkanu gospodine Stoltenberg. To je brutalna istina. Osvajaci i agresori NATO Alijanse koja celim svetom unistava i ostavlja pustos iza sebe, to je NATO. Pocev od Balkana Libije Sirije Iraka Avganistana itd.

  7. Na hiljade mrtvih civila dece tokom NATO bombardovanja na desetine hiljada mrtvih od posledice bombardovanja sa tim vi gospodine Stoltenberg promovisete “NATO MIR”. NATO je unistio mir na Balkanu kojeg vise nikada nece ni biti.

  8. Molim vas iz produkcije samo da promenite naslov i sve je u redu..
    NATO je odgovoran za PAKAO na balkanu!

  9. САМО ЧОВЕК КОЈИ НЕМА САВЕСТИ И МИСЛИ ДА ПРЕДСТАВЉА НЕКУ ВЕЛИЧИНУ ЈЕР ЈЕ НАВОДНО СЕКРЕТАР (КРПЕНА ЛУТКА) НАТО-а. КО ВУЧЕ КОНЦЕ ЗНАЈУ И ПТИЦЕ НА ГРАНИ.

  10. dali ovaj gosodin zna sta prica misli da su srbi zaboravili
    njihovo ubijanje neduznog naroda neznam dali ga udarila
    suncanica ili su mu svrake popile mozak !!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here