NATO lovci nad Baltikom jurili ruski špijunski avion

0

Iljušin nad Baltikom dok se traga za misteriznom podmornicom
 

Dvojica vojnih zvaničnika upoznata s incidentom tvrde da je narušen suverenitet vazdušnog prostora NATO. Avion "iljušin 20", opremljen najmodernijim nadzornim sistemom, kružio je iznad Baltičkog mora, a neimenovani estonski zvaničnik tvrdi da je leteo ceo minut iznad Estonije u blizini nenaseljenih ostrva Hiiumaa i Saaremaa.

 

U vazdušnom prostoru Estonije ruski avion je bio na "dubini" od oko 500 metara. Prema rečima vojnog zvaničnika NATO, avion je poleteo sa aerodroma u Kalinjingradu.

 

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Estonije Mari-Liis Valter rekla je da njena zemlja tu povredu vazdušnog prostora smatra veoma ozbiljnom. Kako kae, Estonija "zahteva objašnjenje" zašto je ruski izviđački avion popodne ušao u njen vazdušni prostor.

 

"Iljušina" su presreli danski i švedski lovci, a iz vazdušnog prostora Estonije ispratili su ga portugalski avioni F-16, stacioniran u Litvaniji u sklopu misije NATO.

 

Zvaničnici NATO za sada ne mogu da potvrde da li je incident povezan s lovom na podmornicu u vodama blizu Stokholma, ali je objavljeno da su se zbog ruskog upada digli i švedski lovci, iako Švedska nije članica NATO.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here