NATO
Sednica NATO-a

Rusija će preduzeti sve neophodne mere u cilju osiguravanja svojih interesa u slučaju da NATO razradi i usvoji novu strategiju, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško, istakavši da Alijansa demonizuje Rusiju.

Komentarišući izjavu generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga da je Rusija pretnja za sve članice Alijanse, Gruško ističe da se nije dogodilo ništa neočekivano.

– Što se tiče Rusije, Alijansa i dalje pokušava da demonizuje Rusiju, da iskoristi faktor izmišljene ruske pretnje za zbijanje svojih redova – konstatovao je diplomata.
On je naglasio da se NATO tek priprema da razradi novu koncepciju.

– Sudeći po izjavama generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, odluku o razvoju te nove strategije koja će zameniti onu koja je usvojena 2010. godine, treba da usvoje lideri država i vlada članica NATO-a na svom samitu. Mi ćemo preduzeti sve neophodne dodatne mere kako bismo pouzdano osigurali naše legitimne odbrambene i bezbednosne interese – rekao je Gruško.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države preko mehanizme NATO-a pokušavaju da uključe saveznike u svoju politiku usmerenu na obuzdavanje Kine, što se „sasvim jasno manifestovalo u Briselu“.

Podsetimo, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je optužio Rusiju za agresivne akcije protiv njenih suseda i pozvao je da se jačaju veze između Evrope i Severne Amerike. Takođe je rekao da strateška koncepcija NATO-a od 2010. godine zahteva korekciju, pošto ne uzima u obzir napore Kine i pogoršanje odnosa sa Rusijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here