EPA/Roman Pilipey
Ukrajinska vojska

Ukrajinski ministar odbrane Andrej Taran potpisao je naredbu prema kojoj se u Oružane snage zemlje uvode vojni činovi NATO-a, saopštila je pres služba Ministarstva odbrane.

„Po naredbi ministra odbrane Ukrajine uvodi se spisak kodova vojnih činova NATO-a prema standardu NATO-a STANAG 2116. Navedenom listom se uspostavlja usklađenost kodifikacije vojnih činova pripadnika Oružanih snaga Ukrajine sa vojnim činovima NATO-a“, navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva odbrane.

Kako je naveo ministar, ovim naređenjem Ukrajina započinje evroatlantsku transformaciju postojećeg sistema upravljanja kadrovima.

– Ove odluke namenjene su promeni sistema upravljanja napredovanjem u sovjetskom stilu u savremeni, usvojeni u vojskama vodećih država. Ovo je, faktički, vodič za dejstva kadrovskih organa za prelazak na novu filozofiju rada, kojom se predviđa stvaranje mape napredovanja svakog vojnika, narednika, oficira za njegovu obuku i rast – rekao je Taran.

Ukrajinski parlament je u junu 2020. godine usvojio zakon kojim se predviđa da se aktuelni sistem vojnih činova Oružanih snaga Ukrajine uskladi sa standardima NATO-a. Ovu odluku podržao je 291 poslanik uz potrebnih minimum 226 glasova.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here