EPA
Boris Jeljcin i Bil Klinton

Američki arhiv za nacionalnu bezbednost skinuo je oznaku tajnosti sa dokumenata koji se odnose na odnose Rusije, SAD i NATO, među kojima je i transkript razgovora sa sastanka bivšeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina i njegovog američkog kolege Bila Klintona, održanog u martu 1997. godine u Beloj kući.

Klinton je na sastanku uveravao Jeljcina da NATO neće predstavljati pretnju Ruskoj Federaciji, sledi iz obelodanjenih arhivskih dokumenata.

– Pokušavam da izgradim NATO koji ne predstavlja pretnju Rusiji, ali omogućava SAD i Kanadi da ostanu u Evropi i rade sa Rusijom i drugim zemljama na stvaranju ujedinjene, slobodne Evrope i rešavanju drugih problema – rekao je Klinton 1997. godine.

U isto vreme, Jeljcin je upozorio Klintona da zbližavanje NATO i Ukrajine zabrinjava Rusiju, kao i da neće pomoći u rešavanju rusko-ukrajinskih nesuglasica, zbog čega bi SAD trebalo da budu uzdržanije u odnosima sa Kijevom.

On se požalio i na američke vojne manevre u blizini Krima i upitao ga kako bi SAD reagovale da Moskva učini isto na Kubi. „To je za nas neprihvatljivo“, piše u obelodanjenom dokumentu.

Jeljcin predložio džentlmenski sporazum

Bivši ruski lider je predložio da se u posebnom tajnom sporazumu sa SAD navede da Rusija ne pretenduje na teritorije drugih zemalja, a da zauzvrat bude zaključen džentlmenski sporazum o odbijanju da u NATO stupi bilo koja od postsovjetskih zemalja.

Klinton je odgovorio da razume zabrinutost Rusije. Međutim, nije mogao da obeća da neće primiti postsovjetske republike u Alijansu. Kako je rekao, to će sprečiti izgradnju novog NATO i nove Rusije. Klinton je predložio da se po tom pitanju konsultuje sa Moskvom.

3 COMMENTS

  1. Са њима не постоји договор
    Само иста метода
    Коју и они користе

    СЛАВА НА ВИСИНИ БОГУ☦️
    СЛАВА РУСИЈИ 🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here