commons.wikimedia.org
NATO brodovi (Foto: Arhiva)

Baltičke države razgovaraju sa saveznicima u NATO o povećanom raspoređivanju vojnih trupa na svom tlu kako bi odvratile Rusiju da napadne Ukrajinu, izjavila je danas za Rojters estonska premijerka Kaja Kalas uoči sastanka Saveta NATO-Rusija u Briselu.

Kako navodi britanska agencija u izveštaju, portparol NATO-a nije odmah bio dostupan da komentariše ove izglede za novo raspoređivanje trupa.

– Naravno, razgovaramo sa našim saveznicima kako bi povećali njihovo prisustvo ovde kako bi delovali kao sredstvo odvraćanja – rekla je Kalas Rojtersu u video intervjuu iz Talina.

Kalas je takođe poručila da ukoliko se pogleda karta, baltičke države su poluostrvo NATO-a, te da iz tog razloga imaju svoje brige.

Neimenovani diplomata NATO-a rekao je za Rojters da bi ministri odbrane NATO-a mogli da razgovaraju o pitanju većeg raspoređivanja trupa na Baltiku kada budu održali zakazani sastanak sredinom februara.

Zapad bi mogao da ima konstruktivne razgovore sa Moskvom, navela je estonska premijerka, ali bi takođe trebalo staviti do znanja Kremlju da će, ukoliko eskalira situacija u Ukrajini, platiti visoku cenu u smislu ekonomskih sankcija.

– Mislim da ne treba da upadnemo u zamku i da razgovaramo o tome šta bi Zapad mogao da uradi, jer Zapad nije učinio ništa loše – istakla je ona i dodala da zapadne zemlje nisu formirale vojne grupe za napad na Rusiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here