NATO se sprema za rat na internetu

0

NATO priprema strategiju i pravila ratovanja na internetu
 

Ako nacrt takvog pravilnika bude gotov do septembra, po prvi put će postojati vojni savez sa definisanim pravilima ratovanja u "digitalnom dobu".

 

Zakoni o oružanim sukobima uređuju pravila o tome kada i kako može doći do rata i koji zakoni u ratnim sukobima vrede.

 

Defnisano je ko su akteri rata i kako se, u skladu sa međunarodnim konvencijama, treba ponašati prema ratnim ratnim zarobljenicima.

 

Ako se zakoni i konvencije usklade sa mogućnošću vođenja rata preko Interneta, države će moći da računaju na veću bezbednost u odbrani od sajber napada – ističu stručnjaci.

 

Danas se vojne operacije sve češće izvode digitalno, ali, većina zemalja i njihovi lideri do sada o tome nisu mnogo razmišljali.

 

Ipak, i pored činjenice da neki cilj možda nije fizički uništen, posledice sajber napada za civile mogu biti katastrofalne.

 

Takvi napadi mogu da dovedu do ugrožavanja života – bilo da je reč o kontroli brana, hemijskih ili nuklearnih postrojenja i svega što se može naći na meti napada.

 

Čak i ciljani napad, koji bi trebalo da neutrališe vojne potencijale neprijatelja, može dovesti do velikog broja civilnih žrtava.

 

U jednom takvom scenariju moglo bi doći do potpunog kolapsa u civilnom avio saobraćaju u slučaju isključivanja radarskog sistema – pod izgovorom da je riječ o "suprotstavljanju neprijatelju".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here