Vesti

Ministri odbrane NATO razgovaraće o narednim koracima ako Moskva zadrži raketni sistem koji bi, kako tvrde SAD, omogućio kratkoročne nuklearne napade na Evropu i prekršio sporazum o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF) iz 1987.

– Pozivamo Rusiju da postupa odgovorno, no ne vidimo znakove da to Rusija namerava – izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sastanka u sedištu NATO-a u Briselu, prenosi AP.

– Moraćemo da odgovorimo – rekao je on i naglasio: “Sutra ćemo odlučti o narednim koracima u slučaju da se Rusija ne pridržava”.

Sporazum INF zabranjuje proizvodnju, testiranje i raspoređivanje kopnenih i balističkih raketa sa dometom od 500-5.500 kilometara.

Pentagon je podelio informacije sa NATO saveznicima, tvrdeći da je ruski raketni sistem 9M729 u suprotnosti s ovim ugovorom.

Moskva poručuje da ove rakete imaju domet manji od 500 kilometara i insistira na tome da su SAD i same prekršile sporazum INF.

Stoltenberg je odbio da objasni koje korake bi NATO mogao da preduzme, ali je rekao da se neki mogu sprovesti “prilično brzo”.

– Za druge – rekao je on, “trebaće više vremena”.

Stoltenberg je dodao i da je preostalo još samo pet nedelja za Rusiju da spasi sporazum.

On je poručio i da će odgovor NATO biti defanzivan, odmeren i koordiniran.

– Nećemo preslikavatii ono što Rusija čini, mi ne nameravamo da raspoređujemo nove nuklearne projektile na tlu Evrope. Ne želimo novu trku u naoružanju –  podvukao je generalni sekretar NATO.

Šta god da bude odlučeno, malo je verovatno da će nove mere biti objavljene pre 2. avgusta, navodi agencija i naglašava da NATO ovim pokušava da ohrabri Rusiju da učestvuje na sastanku ambasadora sledeće nedelje kako bi razgovarali o tom pitanju, s obzirom na to da je vremena da se spasi sporazum INF sve manje, a on se smatra osnovom za evropsku odbrambenu strategiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here