wikipedia/Sgt. Joshua Dodds

NATO nije dobio nikakav zvaničan zahtev Kosova za povećanje broja vojnika u Kforu, koji ima dovoljno vojnika u toj misiji, saopšteno je iz zapadne vojne alijanse.

Neimenovani zvaničnik NATO, za Radio Slobodna Evropa je rekao da Kfor trenutno ima neophodne kapacitete da, na osnovu svog mandata, osigura bezbednost i slobodno kretanje za sve građane.

– Kfor je u potpunosti sposoban da ispuni misiju u skladu sa svojim mandatom dobijenim od Ujedinjenih nacija – naglasio je on.

Alijansa je time reagovala na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija nemačkom dnevniku “Velt” u kojoj je zatražio da NATO poveća broj vojnika na Kosovu.

Na pitanje da li će NATO razmotriti eventualni zvaničan zahtev vlade Kosova za povećanje broja vojnika, zvaničnik NATO je kazao da je “svaka promena u prisustvu NATO zasnovana na određenim okolnostima i uslovima”.

“Trupe Kfora pomno prate situaciju na terenu i u potpunosti su spremne da intervenišu ukoliko su stabilnost, bezbednost i sloboda kretanja ugroženi”, dodao je on.

Podsetio je da je NATO već decenijama posvećen stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da je misija Kfor, sa skoro 4.000 vojnika, “najopipljiviji dokaz te posvećenosti”.

Iz vlade Kosova je Radiju Slobodna Evropa objašnjeno da se zahtev Kurtija odnosi na “situaciju koja je nastala nakon postavljanja 16 barikada u četiri opštine na severu Kosova od strane tamošnjih kriminalnih grupa, umešanosti pojedinaca sa direktnim ili indirektnim vezama sa ‘Vagnerom’ i +Noćnim vukovima’, kao i pretećim izjavama Srbije”.

Dodaje se da bi povećanje prisustva Kfora bila dobra prilika da se povećaju kapaciteti Kosovskih bezbednosnih snaga, kroz zajedničku obuku i vežbe.

2 COMMENTS

  1. Rezolucija 1244UN
    Kaže
    Srbska Vojska🇷🇸☦️🇷🇸se vraća na KiM🇷🇸☦️☦️🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here