pixabay.com
Foto: Ilustracija

Obnavljanje ruske podvodne flote poslednjih godina ozbiljno zabrinjava NATO. Vojni činovnici i analitičari Alijanse smatraju da svoj rastući potencijal Rusija može da iskoristi ne samo za zaštitu sopstvene teritorije nego i za stvaranje pretnje Sjedinjenim Američkim Državama u Atlantiku.

Krajem prošle godine deset ruskih podmornica napustilo je svoje baze na ruskoj obali Arktika i uputilo se na zapad, ka Severnom Atlantiku. Vojni činovnici i analitičari NATO-a, prema pisanju „Volstrit žurnala“, smatraju da je reč o jednoj od najmasovnijih vojnih vežbi od vremena Hladnog rata i da to predstavlja rusku demonstraciju moći u Atlantiku.

Proteklih godina Rusija je potrošila milijarde dolara da bi modernizovala stratešku podvodnu flotu, koju je nasledila od Sovjetskog Saveza, proširivši je podmornicama koje su sposobne da ostanu neprimetne i da se kreću na većoj dubini tokom dužeg perioda.

Komandanti američke vojne mornarice i mornaričkih snaga američkih saveznika smatraju da Rusija sada sve češće i na duži rok razmešta podmornice u Atlantiku, kao i da to može da ugrozi vojne brodove NATO-a i ključne objekte američke infrastrukture, pošto Rusi patroliraju uz Istočnu obalu SAD.

Eksperti smatraju da obnavljanje ruske podvodne flote i njeno isplovljavanje u Atlantik brine NATO, koji bi morao brzo da prebaci američke snage u Evropu preko tog okeana u slučaju oružanog sukoba s Rusijom. Važnost ove strategije će porasti ukoliko Sjedinjene Američke Države budu ispunile naredbu predsednika Donalda Trampa i budu izvele četvrtinu američkih vojnika iz Nemačke.

– Pratimo to neprestano: više podmornica, na većem rastojanju i tokom dužih perioda – rekao je šef Ujedinjene mornaričke komande NATO-a, viceadmiral Kit Blaunt.

Komandant Druge flote Vojne mornarice SAD, viceadmiral Endrju Luis u februaru je izjavio da su se američki brodovi, koji su isplovljavali iz baza na Istočnoj obali, nalazili u spornom prostoru i više nisu mogli da računaju na to da će bez prepreka preći Atlantski okean.

Američki admiral Džejms Fogo, komandant Vojne mornarice SAD u Evropi, uporedio je tu situaciju s bitkama za Atlantik tokom dva svetska rata, kada su nemačke podmornice napadale brodove saveznika, kao i tokom Hladnog rata, kada su se protivpodmorničke jedinice NATO-a „igrale mačke i miša“ sa sovjetskim podmornicama.

– I dalje održavamo prednost u podvodnoj sferi, ali oni su postigli veliko majstorstvo – rekao je admiral.

Autori materijala navode da su u proteklih nekoliko godina ruske podmornice toliko poboljšale svoje karakteristike da su sada potencijalno sposobne da umaknu avionima tipa „Posejdon“. One su sposobne da se sakriju na dnu Severnog Atlantika, na kojem je mnogo podvodnih šupljina i grebena, a hladne i tople vodene struje ometaju hidroakustičke signale koje presreću američki avioni.

Autori lista zaključuju da Rusija planira da nastavi da usavršava svoju Severnu flotu. Prva podmornica klase „Jasen M“ najverovatnije će biti uvrštena u naoružanje već sledeće godine, posle čitave serije ispitivanja u prošloj godini. Očekuje se da će te podmornice biti još teže uočljive i da će omogućiti ruskim pilotima detaljniji uvid u dno Severnog Atlantika.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here