commons.wikimedia.org
NATO brodovi (Foto: Arhiva)

NATO namerava više da uključi Gruziju u osiguranje bezbednosti u Crnom moru, putem “hibridne odbrane” od Rusije, izjavio je specijalni predstavnik generalnog sekretara Alijanse za Kavkaz i Centralnu Aziju Džejms Apaturaj.

U intervjuu za gruzijski radio, Apaturaj je objasnio planove NATO-a „pogoršanjem situacije u sferi bezbednosti na Crnom moru za Gruziju, Ukrajinu i države-članice NATO-a“.

– Razlog za to su agresivni koraci Rusije u Gruziji i Ukrajini – utvrdio je on.

Po njegovim rečima, Rusija je navodno iskoristila Krim za „povećanje vojnih snaga u Crnom moru“, što utiče i na države NATO-a i na Gruziju i Ukrajinu.

– Polazeći od toga, mi nameravamo da aktivno uključimo Gruziju u takozvanu “hibridnu odbranu” protiv takvih izazova sa strane Rusije kao što su sajber-napadi, dezinformacije, energetske blokade, maskiranje vojne i obaveštajne aktivnosti – saopštio je specijalni predstavnik generalnog sekretara NATO-a.

Pod dva, po njegovim rečima, „NATO namerno uključuje Gruziju u program vazdušne bezbednosti, koja omogućuje Gruziji da bolje razume šta se dešava u njenom vazdušnom prostoru“.

– Treća komponenta – veće učešće Gruzina i Ukrajinaca u zajedničkim vojnim vežbama, posebno jer u Gruziji vrlo dobro funkcioniše Školski centar NATO-a i Institucionalna vojna škola – izjavio je Apaturaj.

On je izrazio nadu da će tamo biti više Ukrajinaca.

– Pod četiri, saveznici razmatraju pitanje većeg učešća Gruzije u regionalnim vojnim vežbama. Na takav način mi smo napravili četiri jasna koraka kako da se Gruzija više uključi u osiguranje bezbednosti na Crnom moru – rekao je Apaturaj.

2 COMMENTS

  1. не знам шта ће на крају бити када американци укључе и ангажују све могуће државе на свету против Русије,да ли ће тада кренути у напад на њу?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here