Facebook
Kosovske bezbednosne snage

Kosovska vlada donela je novu Strategiju odbrane u kojoj je navela da će stvoriti jedinstveni lanac komandovanja Kosovskim bezbednosnim snagama na celoj teritoriji Kosova, uključujući i sever, ali je Kohi u NATO rečeno da je za dolazak KBS na sever i dalje neophodna prethodna saglasnost komandanta Kfora.

Vlada je kroz Strategiju izrazila nameru da proširi KBS na celu teritoriju Kosova, ali ovome nije prethodio zahtev za izmenu sadašnjeg sporazuma sa NATO, po kome Kosovske bezbednosne snage mogu da dođu na sever samo uz posebnu dozvolu Kfora.

“KBS deluje na celoj teritoriji Kosova kroz jedinstveni vojni lanac komandovanja i sastoji se od Generalštaba, komandi i podređenih jedinica Generalštaba KBS“, navodi se u Strategiji.

Ministarstvo odbrane nije dalo nikakva pojašnjenja kako postupiti sa sadašnjom zabranom koja važi za deo teritorije, ali NATO je u pisanom odgovoru Kohi potvrdio da se ništa nije promenilo u odnosu na zabranu KBS.

“Nije došlo do promene stava snaga misije predvođenih NATO, Kfora, koji trenutno imaju oko 3.700 vojnika na terenu. Za postavljanje KBS na sever Kosova potrebna je prethodna saglasnost Kfora. Kfor u poslednje vreme u vezi sa tim nije dobio nikakav zahtev”, stoji u odgovoru NATO.

Stručnjaci za bezbednost kažu da bi vlasti na Kosovu trebalo da razgovaraju o ovim pitanjima sa NATO pre nego što ih uključe u vladine dokumente.

– Tretman ovog pitanja ostaje više za političke potrebe, nego što se ova tačka zaista može ispuniti. Želim da verujem da o ovim pitanjima treba razgovarati u budućnosti sa NATO, i da postignemo cilj da KBS sprovodi svoje aktivnosti na celoj teritoriji Kosova. Taj sporazum mora biti deblokiran i moramo imati novi sporazum – naveo je Bedri Eljezi.

2 COMMENTS

  1. Od terorista UCK NATO je stvorio vojsku
    Koja nije dozvoljena niti jednim dokumentom
    O čemu još da pričamo
    Oni će sve uraditi da izazovu rat
    Sa albancima nema dogovora
    🇷🇺☦️☦️☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here