EPA/Olivier Hoslet
Jens Stoltenberg

Zapadne zemlje moraju da budu oprezne i ne stvaraju novu zavisnost od Kine u periodu kada se odbacuje snabdevanje ruskim energentima zbog rata u Ukrajini, upozorio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

– Vidimo da Kina ulaže sve veće napore s ciljem da uspostavi kontrolu nad našom kritičnom infrastrukturom, lancima snabdevanja i ključnim industrijskim sektorima – upozorio je Stoltenberg tokom posete Španiji i pozvao saveznike da jačaju otpornost svojih država i infrastrukture, prenosi Rojters.

On je pozvao zapadne zemlje da autoritarnim režimima ne daju nikakvu šansu da iskoriste ranjivost Zapada i potkopaju ga.

U svom novom strateškom konceptu usvojenom u junu ove godine, NATO je opisao Kinu kao izazov za “interese, bezbednost i vrednosti” alijanse kao ekonomske i vojne sile.

U prethodnom strateškom dokumentu NATO koji je usvojen 2010. godine Kina se čak i ne pominje jer je Zapad u to vreme smatrao da je ta zemlja običan trgovinski partner i proizvodna baza.

2 COMMENTS

  1. Ma vama su dve trećine sveta smrtni neprijatelji i sve hoće da vas unište! Ne merite sve svojim kantarom, akobi vi to hteli, drugi bi možda mirno živeli sa vama ili pored vas!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here