pixabay.com

Predsedavajući vojnog komiteta NATO maršal Stjuart Pič kazao je da se Alijansa direktno suočava sa nastojanjima ruskih hibridnih napada.

Kako je naveo, zbog toga su odlučili da u Crnu Goru upute tim za borbu protiv hibridnih pretnji, prenosi RTCG. Pič je na sednici Vojnog komiteta NATO, koja je juče završena u Briselu, kazao da je Alijansa, želeći da se suprotstavi ovakvim ruskim akcijama, angažovala prvi NATO kontrahibridni tim u Crnoj Gori.

– Prvi NATO kontrahibridni tim za podršku raspoređen je u našu zemlju saveznicu Crnu Goru, sa ciljem da pomogne u jačanju sposobnosti zemlje i odvraćanju hibridnih izazova – rekao je Pič.

Američki general Mark Mili, najviši vojni oficir u zemlji i glavni vojni savetnik predsednika, ministra odbrane i Saveta za nacionalnu bezbednost SAD, ocenio je na istoj sednici da je „već duže vreme očigledno da Rusija želi da podeli NATO i učini ga slabijim, ako ne i uništi“.

– To bi im išlo u korist. Na štetu je Evrope i SAD ako bi se NATO samo srušio i raspao – rekao je Mili.

Iz crnogorskog Ministarstva odbrane nedavno su kazali da je u Crnoj Gori, od 21. do 27. novembra prošle godine, boravio prvi NATO kontrahibridni tim za podršku, a predstojeći parlamentarni izbori, bili su, kažu, glavni razlozi za angažovanje tima Alijanse.

– Cilj posete bio je jačanje kapaciteta u odvraćanju i adekvatnom odgovoru na hibridne izazove. Ova poseta bila je prvi angažman takvog tima u jednoj od saveznica i predstavlja značajno iskustvo kako za Crnu Goru, tako i samu Alijansu. Kada su u pitanju hibridne aktivnosti, Crna Gora želi da osnaži sposobnosti u oblastima koje se tiču otpornosti, kriznog menadžmenta, kritičke infrastrukture, strateške komunikacije i analize – rekao je Ivica Ivanović, generalni direktor za politiku odbrane.

1 KOMENTAR

  1. e pa kad nece srbia i rusija da salju svoje timove u crnu goru nato nema problem da posalje svoj tim
    nadam se da ce polome noge izgube zivote jer mozalk su vec izgubili

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime