pixabay.com

Predsedavajući vojnog komiteta NATO maršal Stjuart Pič kazao je da se Alijansa direktno suočava sa nastojanjima ruskih hibridnih napada.

Kako je naveo, zbog toga su odlučili da u Crnu Goru upute tim za borbu protiv hibridnih pretnji, prenosi RTCG. Pič je na sednici Vojnog komiteta NATO, koja je juče završena u Briselu, kazao da je Alijansa, želeći da se suprotstavi ovakvim ruskim akcijama, angažovala prvi NATO kontrahibridni tim u Crnoj Gori.

– Prvi NATO kontrahibridni tim za podršku raspoređen je u našu zemlju saveznicu Crnu Goru, sa ciljem da pomogne u jačanju sposobnosti zemlje i odvraćanju hibridnih izazova – rekao je Pič.

Američki general Mark Mili, najviši vojni oficir u zemlji i glavni vojni savetnik predsednika, ministra odbrane i Saveta za nacionalnu bezbednost SAD, ocenio je na istoj sednici da je “već duže vreme očigledno da Rusija želi da podeli NATO i učini ga slabijim, ako ne i uništi”.

– To bi im išlo u korist. Na štetu je Evrope i SAD ako bi se NATO samo srušio i raspao – rekao je Mili.

Iz crnogorskog Ministarstva odbrane nedavno su kazali da je u Crnoj Gori, od 21. do 27. novembra prošle godine, boravio prvi NATO kontrahibridni tim za podršku, a predstojeći parlamentarni izbori, bili su, kažu, glavni razlozi za angažovanje tima Alijanse.

– Cilj posete bio je jačanje kapaciteta u odvraćanju i adekvatnom odgovoru na hibridne izazove. Ova poseta bila je prvi angažman takvog tima u jednoj od saveznica i predstavlja značajno iskustvo kako za Crnu Goru, tako i samu Alijansu. Kada su u pitanju hibridne aktivnosti, Crna Gora želi da osnaži sposobnosti u oblastima koje se tiču otpornosti, kriznog menadžmenta, kritičke infrastrukture, strateške komunikacije i analize – rekao je Ivica Ivanović, generalni direktor za politiku odbrane.

1 COMMENT

  1. e pa kad nece srbia i rusija da salju svoje timove u crnu goru nato nema problem da posalje svoj tim
    nadam se da ce polome noge izgube zivote jer mozalk su vec izgubili

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here