Pixabay
Ilustracija

Mame i bake, izgleda, nisu pogrešile. „Pij čaj od kamilice, svideće ti se“, fraza je koju smo, sa manje ili više reči, čuli od rodbine ili bliskih prijatelja koji su želeli da se brinu o nama kada nam je loše.

Prema spisateljici Rut Kliford koja je objavila knjigu „Zdravlje i medicina kroz istoriju“, još od civilizacije Asteka, lekari su preporučivali biljne čajeve za opuštanje, ali i za lečenje raznih bolesti.
Zbog jednostavne činjenice da su topao napitak pomažu u borbi protiv hladne klime i simptoma koji iz toga proizilaze, kao što je prehlada. Ali koje posebne prednosti ima kamilica? Stručnjaci alternativne i homeopatske medicine potvrđuju da ova biljka ima antiinflamatorna i antioksidativna svojstva.

Čudo od biljke

Telo se upali kada postoje organi u kojima se tečnost akumulira u tkivima, to može biti zbog loše ishrane i sedentarnog načina života. Kada jedete hranu bogatu mastima, šećerom ili natrijumom, osećate da vam stomak otiče, zar ne?
Sada, ne samo da vaš stomak otiče, već različita tkiva organa u vašem telu mogu imati isti otok i iz istog uzroka. Čaj od kamilice ublažava ove simptome jer popravlja želudačnu membranu i pomaže u svim procesima varenja.
„Imperijal koledž“ iz Londona sproveo je istraživanje u kojem je došao do zaključka da kamilica smanjuje anksioznost i doprinosi opuštanju organizma utičući na povećanje aminokiselina koje opuštaju tkiva.
Članak u časopisu „Medical Archive“ sa Kube, pokazao je da kamilica ima lekovita svojstva. Takođe je antiseptik, antialergijski, analgetik, antiinflamatorni i bakteriostatski (koji sprečava razmnožavanje bakterija) pa se ova biljka koristi kod parodontalnih tegoba.
Ministarstvo zdravlja Bolivije objavilo je raspravu da istakne 10 prednosti ove infuzije. Među već pomenutim svojstvima, tu su i regulacija digestivnih poremećaja kao što su mučnina, povraćanje i gasovi; nesanica; gubitak apetita i grip.
Takođe se veruje da je prirodni izbeljivač, videli smo je kao glavnu komponentu nekih šampona i „čudotvornih“ proizvoda na tržištu. Neki ljudi je koriste za vlaženje kože i hlađenje u vrućim danima.
Sa hladnom vodom od infuzije možete praviti obloge za smanjivanje otoka bilo kog dela tela koji je pretrpeo udarac nakon lošeg sna, preneo je „Magazin novosti“.

Kako je treba pripremiti?

Da biste to uradili kako treba, potrebno je da kuvate šolju vode četiri minuta na srednjoj vatri. Zatim tečnost poslužite u činiji i u ključalu vodu dodajte cvetove kamilice.
Pokrijte infuziju i zaboravite na nju još četiri minuta. Nakon ovog vremena procedite šolju i popijete čaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here