Naučnici otkrili kako da zaustave metastaze raka!

0

Sjajna vest za obolele od raka: Naučnici shvatili mehanizam zašto i kako uopšte dolazi do metastaziranja primarnog tumora (Foto: Arhiva)
 

U pitanju je enzim po imenu UBC13, kojeg u rakom zahvaćenom području ima dva do tri puta više nego u zdravim, normalnim ćelijama. Iako je UBC13 veoma važan za normalan rast i razvoj ćelija našeg tela i zdrav imunitet, naučnici su shvatili da ovaj enzim ima i svoju mračnu stranu.

 

Naime, on poseduje moć da malignim ćelijama kancera dojke “naredi” da se šire dalje po organizmu. Prema rečima autora studije, doktora Kseufenga Vua, zdrave ćelije gube bitku pred kancerom jer UBC13 pojačava aktivnost p38 proteina, zaslužnog za prelazak maligniteta u zdravo tkivo.

 

U svojim eskperimentima, Vu i njegov tim su ženkama miševima obolelih od raka dojke ubrizgavali supstancu koja zaustavlja aktivnost i enzima UBC13 i proteina p38. Kako se pokazalo, iako je primarni tumor na dojci i dalje rastao, karcinogene ćelije nisu se širile do limfnih čvorova i dalje do drugih organa.

 

– Mi smo dokazali da primarni tumori zapravo nisu smrtonosni. Prava opasnost krije se u ćelijama raka koje su napustile matični organ, tačnije rečeno “pobegle” kroz krvne sudove u tkiva susednih organa. Iako je ponekad reč o samo nekoliko ćelija, one su veoma agresivne. Sada možemo da zaustavimo širenje malignih ćelija i spasimo brojne živote – ponosan je doktor Vu.

 

Oni će nastaviti da dalje da istražuju metastaziranje i drugih vrsta raka, a posebno malignog melanoma (najsmrtonosnijeg raka kože), a uskoro se očekuju i klinička ispitivanja ove metode na ljudima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here