Naučnici: Paralelni univerzumi postoje i utiču jedni na druge!

0

Postojanje paralelnih univerzuma može da objasni mnoge misterije kvantne mehanike (Foto: Arhiva)
 

Grupa američkih i australijskih naučnika predvođena profesorom Hauardom Vajsmenom, doktorom Majklom Holom i doktorom Dikom Andreom Dekertom, smatra da oni ne samo što postoje, već i zavise jedni od drugih.

 

Bliži univerzumi utiču jedni na druge suptilnom silom odbijanja i ta interakcija može da objasni sve ono što je do sada bilo neobjašnjivo u kvantnoj mehanici, tvrdi naučni tim sa australijskog Univerziteta Grifits i Univerziteta u Kaliforniji.

Kvantna teorija objašnjava kako univerzum funkcioniše u mikroskopskim razmerama i može da se primeni na svu materiju.

 

Međutim, teško je razumeti fenomene koji kao da krše zakone uzroka i posledice.

 

Ideja o mnogo paralelnih univerzuma bi mogla da objasni zašto naučnici vide te čudne interakcije u kvantnoj mehanici.

Teorija o paralelnim univerzumima postoji od 1957. godine, a predložio ju je američki fizičar Hju Everet, ali on nije smatrao da ti univerzumi mogu da utiču jedni na druge. Ukoliko, kao što kaže nova teorija, ti univerzumi postoje, naš univerzum je jedan od mnogih, svi su podjednako stvarni i imaju određene karakteristike.

Vajzmen, Hol i Dekert smatraju da su neki univerzumi skoro identični našem, dok su neki veoma različiti od njega. Oni kažu da kvantni fenomeni nastaju kada sila odbijanja između “sličnih” svetova pokušava da ih učini različitijim. Ovi naučnici su sproveli simulacije koje pokazuju da i interakcija samo dva univerzuma može da rezultuje nekim kvantnim efektom.

 

“Lepota našeg pristupa je u tome što ako postoji samo jedan svet, naša teorija se svodi na Njutnovu mehaniku, a u slučaju da postoji ogroman brojih drugih svetova naša teorija reprodukuje kvantnu mehaniku”, rekao je doktor Majkl Hol.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here