pixabay.com
Venera

Naučnici Univerziteta u Kardifu u Velikoj Britaniji i Tehnološkog univerziteta u Masačusetsu u SAD, su otkrili fosfin u atmosferi Venere koji bi mogao biti biološkog porekla.

„Otkriće je nastalo pomoću teleskopa Džejmsa Klarka Maksvela na Havajima i antena u Atakami u Čileu. Koncentracija čestica je bila 20 prema milijardu“, objasnio je izvor blizak naučnicima.

Fosfin je otrovan gas bez boje. Na Zemlji ga proizvode anaerobni organizmi, kojima nije potreban kiseonik. Tokom 2019. godine je pokrenuta potraga za fosfinom u atmosferama egzoplaneta (planeta oko drugih zvezda), kao markera mogućeg života na njima.

Međutim, pronalazak fosfina na znači automatski da je otkriven život na Veneri, s obzirom na to da gas može nastati stvoriti i kao posledica nepoznatih prirodnih procesa. Naučnici za sada nisu mogli da pronađu nebiološke načine stvaranja gasa. Informacija o otkriću se pojavila posle pres konferencije u naučnom časopisu „Nature“.

To je prva pretpostavka o postojanju života na Veneri. U januaru 2012. godine u naučnom časopisu „Astronomski glasnik“ je naučni saradnik Instituta za kosmička istraživanja Ruske akademije nauka, Leonid Ksanfomaliti, objavio članak posvećen analizi fotografija sa sovjetske stanice „Venera-13“. Na fotografijama je pronašao nekoliko živih stvorenja, sličnih insektima. Mada je veliki broj njegovih kolega tu informaciju primio sa rezervom.

Rusija i SAD razmatraju mogućnost stvaranja svemirske letelice za sletanje na Veneru „Venera-D“, koja bi trebalo da ispita i površinu i atmosferu planete na znakove života.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here