pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ukoliko otkrijemo postojanje inteligentnog života izvan Zemlje, prvo pitanje koje ćemo najverovatnije postaviti je: “Kako možemo da komuniciramo?”

U susret 50. godišnjici poruke iz Aresiba, 1974. godine – prvog pokušaja čovečanstva da pošalje poruku koja je sposobna da bude shvaćena od strane vanzemaljske inteligencije, NASA je u saradnji sa nekim od vrhunskih naučnih umova detaljno opisala novi dizajn poruke namenjene vanzemaljskim primaocima.

Poslanica od 13 stranica, koja se naziva “svetionik u galaksiji”, treba da bude osnovni uvod u matematiku, hemiju i biologiju koji se u velikoj meri oslanja na dizajn poruke iz Aresiba i druge prethodne pokušaje da se stupi u kontakt sa vanzemaljcima.

Ranije je poruka uključivala samo binarni kod, kao i neke slike našeg Sunčevog sistema i DNK sekvence. Ovog puta, stvar se podiže na viši nivo – prenosom matematičkih jednačina.

Tu su i druge grafičke informacije koje će saopštavati neke osnovne principe i karakteristike našeg sveta, uključujući kosmičke znamenitosti koje bi mogle pomoći vanzemaljcima da pronađu Zemlju u Mlečnom putu.

Istraživači su napravili detaljan plan za najbolje doba godine za emitovanje poruke i predložili gusti prsten zvezda u blizini centra naše galaksije kao obećavajuću destinaciju. Važno je da prenos takođe sadrži sveže dizajniranu povratnu adresu koja će pomoći slušaocima vanzemaljacima da odrede našu lokaciju u galaksiji kako bi mogli eventualno da započnu međuzvezdani razgovor.

Zvuči obećavajuće, naravno, ako vanzemaljci postoje i zaista uhvate naš signal i reaguju – ali ovaj pokušaj je zapravo ponovo pokrenuo priču o upozorenju pokojnog Stivena Hokinga – koji je jednom rekao da treba da se uzdržimo od ćaskanja i da umesto toga više slušamo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here