Naučnici u CERN-u ponovili Veliki prasak!

0

 

Veliki hadronski sudarač čestica (LHC) uspeo je, iz drugog pokušaja, da razbije dva jezgra protona koristeći tri puta veću silu od bilo koje ikada upotrebljene u nauci. Eksperiment će naučnicima omogućiti da prouče prirodu materije i poreklo zvezda i planeta.

 

Prvi pokušaj, sredinom septembra 2008. godine završio se neslavno – topljenjem jednog od gigantskih magneta i popravkama koje su trajale godinu i po dana.

 

Naučnici pored monitora u CERN-u
 

Prema izveštajima naučnika, koje prenose svetski mediji ovaj ekspiriment je bio uspešan i izveden pri rekornoj energiji od 7.000 milijardi elektron-volti i za nano-frakciju sekunde sporiji od brzine svetlosti u CERN-ovom tunelu, poznatom i kao Veliki Hadronov kolajder, koji se u dužini od 27 kilometara pruža na 100 metara ispod švajcarsko-francuske granice.

 

Šampanjac sleduje posle uspešnog sudaranja subatomskih čestica

"Ovo je važan uspeh u nauci. Kročili smo tamo gde još niko nije. Otvorili smo novi prostor za fiziku i veoma smo uzbuđeni i srećni zbog toga", izjavio je direktor CERN-a Rolf-Diter Hojer, a prenose svetski mediji.

 

Tokom narednih meseci i godina, naučnici CERN-a očekuju da će otkriti neke od misterija kosmosa: Kako je materija pretvorena u masu nakon Velikog praska i šta je tamna ili nevidljiva materija koja sačinjava 25 odsto kosmosa. Projekat je vredan 10 milijardi švajcarskih franaka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here