Unsplash
Ilustracija

Jedna od deset osoba starijih od 40 godina u Velikoj Britaniji danas živi sa dijabetesom tipa 2. Prema proceni Instituta za javno zdravlje Srbije, u Republici Srbiji od dijabetesa boluje oko 770.000 osoba ili 12 odsto odraslog stanovništva.

Ljudi sa dijabetesom tipa 2 nisu u stanju da proizvedu dovoljno insulina iz svog pankreasa da bi regulisali šećer u krvi, što znači da njihov šećer u krvi može da dostigne opasno visoke nivoe. Međutim, postoji jedno uobičajeno povrće koje može da doprinese sniženju nivoa šećera u krvi za čak 50 odsto i moglo bi uskoro da vidi „potencijalnu upotrebu“ u lečenju pacijenata sa dijabetesom.

Prema nalazima još iz 2015. godine, koji su predstavljeni na 97. godišnjem sastanku Endokrinološkog društva u San Dijegu, naučnici su predstavili studiju prema kojoj je otkriveno da ekstrakt luka može „snažno da snizi“ visok nivo šećera u krvi i ukupnog holesterola kada se daje uz antidijabetički lek metformin.

– Luk je jeftin i dostupan i koristi se kao dodatak ishrani. Ima potencijal za upotrebu u lečenju pacijenata sa dijabetesom – rekao je tada glavni autor studije Entoni Ojieh sa Univerziteta Delta State u Abraki, Nigerija.

Istraživači su testirali ovu teoriju na pacovima, tako što su tri grupe pacova sa medicinski indukovanim dijabetesom dobile različite doze ekstrakta luka kako bi utvrdili da li će to pojačati efekat leka. Doze su bile 200, 400 i 600 miligrama po kilogramu telesne težine. Istraživači su lek i luk dali i u druge tri grupe, nedijabetičkim pacovima sa normalnim šećerom u krvi.

Studija je otkrila da je dijabetičkim pacovima, onima koji su dobijali 400 i 600 miligrama po kilogramu telesne težine „drastično smanjen“ nivo šećera u krvi za 50 i 35 odsto u poređenju sa početnim nivoom. Ekstrakt luka je takođe snizio nivo ukupnog holesterola kod dijabetičkih pacova, pri čemu su 400 i 600 miligrama imali najveće efekte. Studija je takođe otkrila da je ekstrakt luka doveo do povećanja telesne težine kod nedijabetičkih pacova, ali ne i kod pacova sa dijabetesom.

– Luk nije visoko kaloričan. Međutim, čini se da povećava brzinu metabolizma i, uz to, povećava apetit, što dovodi do povećanja hranjenja. Moramo da istražimo mehanizam kojim je luk doveo do smanjenja glukoze u krvi. Još nemamo objašnjenje- izjavio je Ojieh, prenosi “Yahoo Sports”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here