EPA/Sascha Steinbach

Vodeći stručnjak koji je pomogao u stvaranju vakcine Oksford-AstraZeneka protiv Covid-19 rekao je da nije izvodljivo svima u svetu dati dopunske vakcine više puta godišnje.

– Ne možemo da vakcinišemo planetu svakih četiri do šest meseci. To nije održivo niti izvodljivo – rekao je profesor Endrju Polard, direktor Oksfordske grupe za vakcinu i šef britanskog komiteta za vakcinaciju i imunizaciju, u intervjuu za “Dejli telegraf“.

Polard je takođe naglasio “potrebu ciljanja na ugrožene ubuduće”, umesto da se daje doze svima koji imaju 12 i više godina, prenosi CNN.

Potrebno je više podataka da bi se utvrdilo “da li će, kada i koliko često onima koji pripadaju ranjivoj grupi biti potrebne dodatne doze”, rekao je on.

Polard je takođe rekao da misli da su potrebni dodatni dokazi pre nego što se ponudi četvrta doza vakcine protiv Covid-19 ljudima u Velikoj Britaniji, koja trenutno daje treću vakcinu zdravim ljudima starijim od 18 godina i osobama koje pripadaju rizičnim grupama od 16 i više godina.

U odvojenom intervjuu za “Skaj njuz”, Polard je naveo očiglednu neravnomernost uvođenja vakcina širom sveta.

– Jednostavno nije, iz globalne perspektive, pristupačno i održivo davati četvrtu dozu svima na planeti svakih šest meseci – rekao je Polard.

– I zapamtite da je danas manje od 10 odsto ljudi u zemljama sa niskim prihodima čak i dobilo prvu dozu, tako da čitava ideja o redovnim četvrtim dozama na globalnom nivou jednostavno nije razumna.

– Najgore je iza nas. Svet samo treba da preživi zimu – rekao je Polard u intervjuu i dodao da “u jednom trenutku društvo mora da se otvori”, ali i da će tada doći do porasta infekcija, zbog čega zima verovatno nije najbolje vreme za tako nešto.

On je zaključio izdavanjem oštrog upozorenja o opasnim posledicama dezinformacija o vakcini, ističući da čak i “nenamerni” komentari političara mogu da izazovu haos.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here