Nauka potvrdila: Crveno meso povećava rizik od nastanka tumora!

0

huntsvillebible.com
Teško je potpuno se odreći crvenog mesa…Jedite ga ponekad
 

Međutim, naučnici nisu uspeli da otkriju “mehanizam” koji do ovoga dovodi, ali najnoviji eksperimetni sprovedeni na miševima će možda pomoći u rešavanju ove misterije. 

Naučnici su otkrili da jedna vrsta šećera, koja je u velikoj količina zastupljena u crvenom mesu, može uzrokovati snažnu reakciju imunog sistema koja je povezana sa spontanom pojavom pojedinih tipova kancera.

Ovaj šećer poznat je pod nazivom Neu5Gc i nalazi se u organizmima većine mesoždera. Iako ljudsko telo ne može samostalno sintetisati ove molekule, one su pronađene u nekim uzorcima tkiva zahvaćenog rakom.

Naučnici sa Univerziteta u San Dijegu sproveli su istraživanje kako bi otkrili koje namirnice koje se koriste u ljudskoj ishrani sadrže najveće količine Neu5Gc, a studija je dala očekivane rezultate – u pitanju su svinjetina, govedina i jagnjetina.

Prethodna istraživanja dokazala su da se ova opasna vrsta šećera može kretati kroz ljudsko telo putem krvotoka, te može ući u građu ljudskog tkiva uprkos tome što je “strana supstanca”.

Iz ovog razloga, naučnici veruju da prisusustvo “opasnog” šećera u našim telima može aktivirati reakciju imunog sistema, što može dovesti do inflamacije a zatim i do formiranja tumora.

Kako bi testirali ovu hipotezu, naučnici su stvorili genetski modifikovane miševe koji u svojim telima nemaju šećer Neu5Gc (kao što je slučaj u telima ljudi). Tim istraživača je u ranim fazama ovog eksperimenta došao do zaključka da su ovi miševi višestruko skloniji razvijanju tumora na jetri od njihovih ne – modifikovanih srodnika.

Naučnici su 12 nedelja ove miševe hranili namirnicama koje su bogate Neu5Gc i redovno im ubrizgavali određenu dozu Neu5Gc anititela, kako bi oponašali imunološku reakciju unutar ljudskog tela. Rezultati ovog eksperimenta su bili zapanjujući – broj tumora kod “tretiranih” miševa je porastao čak 5 puta!

Iako je ovo istraživanje dokazalo da postoji očigledna veza između konzumiranja hrane bogate Neu5Gc šećerima i rizika od spontanog razvoja tumora, naučnici ističu da je gotovo nemoguće testirati ova saznanja na ljudima. Ipak, rezultati ove naučne studije donekle potvrđuju da konzumiranje crvenog mesa može dovesti do pogoršanja stanja ljudi koji su oboleli od bolesti koje su posledice hronične inflamacije, poput dijabetesa tipa 2.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here