EPA/ Sergei Ilnitsky
Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni

Aleksej Navaljni, lider ruske opozicije, objavio je sliku na Instagramu, prvi put otkako se leči u bolnici u Berlinu, nakon što je otrovan novičokom.

Na fotografiji se vidi Navaljni kako sedi u bolničkom krevetu, okružen suprugom i decom i uz poruku da je sada u stanju da diše samostalno.

– Zdravo, ovde Navaljni. Nedostajete mi svi. Još uvek teško mogu da uradim bilo šta, ali juče sam mogao da dišem sam ceo dan – generalno sam. Nisam koristio nikakvu spoljnu pomoć, čak ni najjednostavniji ventil u grlu. Dopalo mi se, neverovatan i potcenjen proces -napisao je Navaljni.

Prethodno su nemački zvaničnici rekli da je Navaljni tužiocu otkrio šta planira kada se oporavi.

– Nema namere da bude u egzilu u Nemačkoj. Želi da se vrati kući u Rusiju i nastavi svoju misiju – otkrio je službenik nemačke bezbedonosne službe.

Nemački bezbednjak potvrdio je Njujork tajmsu da je ruski opozicioni lider „oštrog uma“.

– Potpuno je svestan svog stanja, onoga što mu se dogodilo i zna gde se nalazi – rekao je ovaj anonimni službenik.

Bolničari koji su lečili Navaljnog, pošto mu je prošlog meseca pozlilo u avionu, nisu u početnim testovima utvrdili porast šećera u krvi i nisu videli znakove metaboličkog poremećaja, potvrdilo je za Rojters pet medicinskih izvora.

Njihovi izveštaji su u suprotnosti sa dijagnozom koju su postavili i javno objavili doktori Hitne bolnice broj jedan u Omsku, gde je lečen, a koji su rekli da je Navaljni pao u komu zbog metaboličkog poremećaja i da je imao nivo šećera u krvi četiri puta veći od normalnog.

Nemačka, gde je Navaljni odveden na dalje lečenje nakon dvodnevnog tretmana u Omsku, rekla je da ga je Rusija otrovala retkim nervnim agensom – novičokom.

Berlin je tražio objašnjenje od Moskve i pozvao na sankcije.

Kremlj je rekao da su optužbe „neutemeljene“ i da nije „video“ dokaze trovanja i zatražio od Nemačke da pruži dokaze o trovanju.

Berlinski državni tužioci najavili su u petak da će predati informacije ako se Navaljni, koji je u medjuvremenu izašao iz kome, s tim složi.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime