EPA/ Sergei Ilnitsky
Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji služi kaznu u jednoj od ustanova Federalne kazneno-popravne službe (UFSIN) u Vladimirskoj oblasti, traži da mu se omogući poseta izabranog lekara zbog bolova koje trpi u leđima i nozi, i takođe navodi da mu čuvari ometaju san.

On je preko svojih advokata na sajtu objavio dva saopštenja. Jedno se tiče dozvole da ga poseti njegov lekar a u drugom se žali na to čuvari tokom noći dolaze do prostorije u kojoj spava i ometaju mu san.

Istovremeno, kako kaže, sam je dobio prigovor zbog toga što je, kako je naveo, „ustao deset minuta pre predviđenog vremena, narušivši tako osmočasovni san i dnevni poredak“.

Opozicionar traži da se sprovede kontrola i da se nezakonitim proglase postupci čuvara i administracije ispoljeni kroz narušavanje sna.

Njegov advokat Olga Mihajlova je rekla da Navaljni ima zdravstvene probleme. Prema njenim rečima, Navaljni je bio prebačen u civilnu bolnicu ali posle pregleda dijagnoza nije saopštena kao ni način lečenja.

– Po mom mišljenju, njegovo stanje je prilično loše, trpi jak bol – rekla je Mihajlova dodajući da zatvorske vlasti ne puštaju kod Navaljnog njegovog lekara i da mu za ublažavanje bolova daju ibuprofen.

Pres služba lokalnog UFSIN je ranije saopštila je njegovo zdravstveno stanje zadovoljavajuće što potvrđuju rezultati analiza.

Podsetimo, Simonovski sud u Moskvi doneo je odluku da se Navaljnom ukine uslovna kazna u slučaju „Iv Roše“ i zameni kaznom od 3,5 godine zatvora.

Ubrzo nakon toga, vodeće zapadne zemlje apelovale su na ruske vlasti da oslobode opozicionara.

Inače, Navaljni ima dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here