Pixabay

Creva igraju veliku ulogu u našem telu. Osim za varenje, odgovorna su i za naš imuni sistem i mnoge druge funkcije u telu. Međutim, svojim stilom života često opterećujemo creva. Evo koje su to navike kojima štetimo sami sebi.

Obilni obroci

Jeste li ikada primetili da nakon previše jela osećate neugodan osećaj sitosti, a istovremeno počinje da vam odjednom nedostaje energije? Razlog tome je što su creva preopterećena – pokušavaju da svare veliku količinu hrane, pa telo svu energiju usmerava na varenje. Prejedanje je veliko opterećenje za naša creva.

Premalo tečnosti

Crevima treba puno tečnosti za normalno funkcionisanje. U debelom crevu čuvamo oko četiri litra tečnosti. Ako pijemo premalo, telo crpi tečnost upravo odatle, što može dovesti do mnogih problema, poput zatvora ili čak crevne opstrukcije.

Premalo vlakana

Vlakna su ta koja omogućuju zdravo i efikasno varenje. Ako jedemo premalo, to može dovesti do digestivnih smetnji i slabosti.

Previše šećera

Nema ništa loše u tome da volite slatko, ali uživajte u slatkoj hrani u granicama normalnog. Previše unetog šećera podstiče upalu u telu; takođe u gastrointestinalnom traktu. Istovremeno, šećer loše utiče na crevnu floru, što može dovesti do problema sa varenjem.

Previše prerađene hrane

Pekarski proizvodi, salame, kobasice, paštete… Prerađena hrana sadrži puno soli, šećera i nezdravih masnoća. Sve to loše utiče na crevnu floru i posledično funkcionisanje varenja. Pobrinite se da svoje telo hranite uravnoteženom ishranom, a istovremeno unosite dovoljno tečnosti i vežbate. Vaša utroba će vam biti zahvalna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here