pixabay.com

Svetski dan štednje tradicionalno se obeležava 31. oktobra i tim povodom Narodna banka Srbije podseća na značaj štednje, kao i na pozitivne trendove koji se poslednjih godina vide kroz njen konstantan rast.

Dinarska i devizna štednja iz meseca u mesec dostižu nove najviše nivoe, navode u NBS.
Prema poslednjim raspoloživim podacima, dinarska štednja je u oktobru iznosila gotovo 75 milijardi dinara. Ona je prošle godine povećana za 10,9 milijardi dinara (oko 22%).

Devizna štednja stanovništva takođe ostvaruje permanentan rast i prema poslednjim raspoloživim (tekućim) podacima dostigla je 10,6 milijardi evra. Štednja u deviznom znaku je u čitavoj prethodnoj godini povećana za 0,6 mlrd. evra, a u ovoj godini njeno povećanje za sada iznosi 0,7 mlrd. evra.

Narodna banka Srbije podseća i na važnost štednje kao izvora finansiranja privrednog rasta. Dinar je danas na sličnom nivou na kojem je bio u avgustu 2012. godine (ojačao je u odnosu na evro za oko 1%), a Narodna banka Srbije uvećanjem deviznih rezervi na najviše nivoe od kada se mere dodatno jača stabilnost i otpornost domaćeg finansijskog sistema.

Narodna banka Srbije nastavlja da promoviše dinarsku štednju – tako je i ove godine povodom Svetskog dana štednje izradila redovnu analizu isplativosti štednje. Analiza još jednom potvrđuje da je štednja u domaćoj valuti isplativija od štednje u devizama – i u kratkom i u dugom roku.

Analiza pokazuje da bi štediša koji je u poslednjih godinu dana štedeo u dinarima, na ulog od 100.000 dinara, dobio oko 2.700 dinara (ili oko 23 evra) više u odnosu na štedišu koji je u istom periodu na deviznu štednju u evrima položio oko 845 evra, odnosno protivvrednost navedenog iznosa od 100.000 dinara.

Narodna banka Srbije će nastaviti da svojim merama, aktivnostima i komunikacijom s javnošću podstiče dalji napredak u procesu dinarizacije finansijskog sistema Srbije, čiji važan aspekt predstavlja promovisanje štednje u domaćoj valuti u cilju njenog daljeg dinamičnog rasta, navodi se u saopštenju NBS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here