commons.wikimedia/Quahadi Anto
Marko Perković Tompson

Klizi li Hrvatska nepovratno u ustaštvo, pita se region posle odluke hrvatskog pravosuđa pevač Marko Perković Tompson, čiji su koncerti zabranjeni u nekoliko zemalja EU, sme da izgovara ustaški poklič “Za dom spremni” na početku pesme “Bojna Čavoglave”.

– Davno je već skliznula – odgovara za “Vesti” direktor Dokumentaciono informacionog centra Veritas Savo Štrbac i podseća da Tompson tu pesmu izvodi sa pokličem od 1991. godine kada je i napisao.

Odluka Visokog prekršajnog suda, prema njegovim rečima, pokazala je duboku podeljenost u Hrvatskoj. Takođe i da se kampanja vodeće dve stranke uoči izbora 5. jula, vodi kao između fašista i partizana.

– Nažalost na toj podeli se dobijaju i gube izbori – kaže naš sagovornik.

On podseća da je predsednik Hrvatske Zoran Milanović (SDP), koji je iz partizanske porodice, napuštao skupove poput onog u Okučanima zbog natpisa na majicama “Za dom spremni”.

– Milanović je kazao i da ne priznaje Dan državnosti, ranije slavljen 25. juna, pa su ga sada njegovi protivnici iz HDZ-a i premijer Andrej Plenković pomerili na 30. maj kao datum uvođenja višestranačja u Sabor – ukazao je Štrbac koji ističe da je sve sada u funkciji izbora, ali Srbi više nisu tema, jer je sa njima sve završeno sve što je bilo planirano, pa se sada ide na sučeljavanja levog SDP-a i desnog HDZ-a.

Autorsko pravo

Tompson je pevao na mnogim državnim proslavama u Hrvatskoj, ali su njegovi koncerti zabranjivani u Švajcarskoj, Austriji i Sloveniji. U Mariboru je pre petnaestak dana opštinska uprava i drugi put donela odluku o zabrani koncerta Marka Perkovića Tompsona, koji je u tom gradu trebalo da bude održan pre tri godine, ali je na preporuku policije zabranjen. Mariborska uprava, kako javljaju slovenački mediji, na 55 stranica odluke navela je opsežna objašnjenja policije i Europola, dajući i svoj pogled na istoriju ustaštva u Drugom svetskom ratu.

Dok druge zemlje vide ustaštvo, Hrvatska i njeno pravosuđe se pozivaju na autorstvo pevača koje mu dozvoljava da izgovara ustaški poklič.

Strašna poruka

Ovakav potez, prema rečima sociologa Petra Lađevića, u ovom trenutku pokazuje nespremnost hrvatskog pravosuđa da sudi u skladu sa evropskim normama, kao što to čine zemlje poput Austrije i Slovenije.

– Ovo je skandalozna presuda i očekujem da Ustavni sud Hrvatske odbaci tu odluku kada i ako dođe do njega – kaže Lađević za “Vesti”.

On napominje da sudije nisu imale previše mehanizama da drugačije presude, ali i ističe da je strašna poruka koja se šalje da fašistički pozdrav nije za zabranu. Ovakav stav suda u Zagrebu, prema rečima našeg sagovornika, mora da bude povučen jer ne samo da šteti odnosima Srbije i Hrvatske, već i Srba i Hrvata i na štetu je svih dobronamernih ljudi.

Orgijanje u sudnici

Tompson, kako podseća Savo Štrbac, nije prvi put pred sudom, jer je o istom raspravljao i sud u Šibeniku pre nekoliko godina i takođe ga oslobodio uz obrazloženje da mu je kao autoru dozvoljeno da izvodi pesmu s izgovaranjem ustaškog pozdrava.

– Puštali su tu muzičku numeru na CD-u da bi dokazali kako je od početka i tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, na desetine hiljada puta izvođena na televizijskim i radio-stanicama – kazao je on.

Javni red i mir

U obrazloženju odluke suda navodi se da nije reč o prekršaju protiv javnog reda i mira u slučaju kad je izvodi autor pesme u izvornom obliku.

Sednici je prisustvovalo 20 sudija, čak 15 je glasalo da Tompson sme da uzvikuje “Za dom spremni”. Svega četvoro sudija smatralo je da je to prekršaj i u slučaju Tompsona, te da je upotreba ustaškog pozdrava uvek i u svim okolnostima protivzakonita.

Opasan po bezbednost

Koncert hrvatskog pevača proustaških pesama Tompsona u kantonu Cirih u Švajcarskoj je zabranjen 2016. Organizator koncerta bila je firma Kronajt i žalio se uzalud predstavniku kantonalne vlade u Ditikonu na odluku gradskog veća Šlirena, gde je Perković trebalo da nastupi. Grad je zabranio nastup iz straha po javnu bezbednost. “Noje cirher cajtung” pisao je tada da Tompson stalno upada u oči zbog “ultranacionalističkog pogleda na svet” i “veličanja ustaškog režima”.

Uprava grada Kremsminstera u Gornjoj Austriji zabranila je 2017. Tompsonov nastup.

– Organizatora koncerta smo obavestili da gradska dvorana više ne stoji na raspolaganju. Žao mi je što je do ovog došlo. Ja sam protiv svake vrste ekstremizma. Ubuduće ćemo malo bolje proveravati kome izdajemo dvoranu – kazao je gradonačelnik Gerhard Obernberger iz Austrijske narodne stranke i dodao da posle saznanja o ideološkoj pozadini koncerta “ne može garantovati javni red i mir”.

Šta sada da radimo?

Oni koji smatraju da sud nije u pravu u manjini su u Hrvatskoj. Istoričar Ivo Goldštajn, koji je bio član Veća za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima, smatra da je ta odluka izvan preporuke Veća iz 2018. prema kojoj se ustaški pozdrav “Za om spremni” može koristiti “izuzetno u komemorativne svrhe po odluci Vlade”.

– Vlada je kupovala vreme i po tim preporukama nije napravila ništa. Da je Vlada zabranila taj pozdrav i eventualno ga dozvoljavala pod posebnim uslovima, bilo bi besmisleno da se ovo nađe pred sudom – rekao je Ivo Goldštajn.

Načelnica Katedre za ustavno pravo na Pravnom fakultetu u Rijeci Sanja Barić kaže da je reč o neverovatnoj odluci suda.

– Glavno pitanje je šta sad, jer nema nikoga ko je ovlašćen da podnese ustavnu tužbu protiv ove pravosnažne presude – kazala je Barić.