Tanjug
Jaka infrastruktura: Izgrađeni auto-putevi

Predsednik Aleksandar Vučić u intervjuu za sarajevsku Fejs TV poručio je da je apsolutni cilj Srbije mir u regionu. Vučić je u Predsedništvu Srbije u Novom dvoru novinaru Senadu Hadžifejzoviću odgovorio na provokativna pitanja, pa je tako istakao da BiH nema razloga za strah.

– Problem je u tome što Srbija danas nije slaba, što je snažnija ekonomski. I svi narodi u BiH treba da budu srećni zato što Srbija raste. Ja sam jedan od retkih političara koji ne mora da se dodvorava nikome u Evropi ni svetu. Mi ovde možemo da budemo mašina za rast, a svi bi da uteknemo sa Balkana – rekao je Vučić i dodao da ceo region treba da sarađuje.

Predsednik je odbacio optužbe da se pravi velika Srbija. On je istakao da je za njega Srbija velika kada je ekonomski stabilna i napredna i da je zato postavljen cilj da do 2025. godine dosegne prosečnu platu od 900 evra.

– Za mene je Srbija velika kada sem Banjalučana koji vole Beograd, dođu Sarajlije i kažu: “Pa lepo smo se proveli i niko nas nije popreko pogledao” – rekao je Vučić.

Naravno, postavljeno je i pitanje da li je u Srebrenici bilo genocida, a Vučić je istakao da se zalaže za čuvanje sećanja na žrtve.

Poštovati sve žrtve

– Da se zna šta su Srbi u Jasenovcu, Jadovnu prošli. Moju porodicu su pobili Hrvati i spalili nam kuće. Genocid je zatiranje jednog naroda. Zašto nikome u BiH, koju je NDH okupirala, nije palo na pamet da optužuje neku drugu državu za genocid. Jasenovac je bio logor za zatiranje ljudi, ali to je deo istorije i ne mislim da treba da govorim svakom Hrvatu da su to počinili.

Šta je smisao pravne kvalifikacije (genocida), osim ako ne planirate neke poteze protiv Srbije u budućnosti? Vi živite za prošlost – ukazao je Vučić.

On je istakao da Srbija podržava integritet BiH i da postoje podeljene nadležnosti između RS, Federacije BiH i centralne države.

Nemate neprijatelje

– To su vaše stvari. Ja Republiku Srpsku volim, kao što poštujem BiH. A imam i pitanje za vas. Zašto mnogi ljudi iz sarajevske javnosti, a da ne govorim o političarima, žele da nekoga predstave kao neprijatelja tamo gde ga nemaju – rekao je Vučić i dodao da teritorija BiH nije potrebna Srbiji koja je najstabilnija u regionu u svakom smislu.

Predsednik je istakao i da nije ni video dokument o mirnom razlazu BiH za koji slovenački mediji tvrde da ga je napisao njihov premijer Janez Janša i predao u vrhu EU.

– Zar Srbija da prizna nezavisnost Kosova da bi dobila Srpsku. To se neće dogoditi jer nije realno, ni dobro. Moram da ukažem na licemerje. Kada pitaju bošnjačke političare, oni kažu da je Kosovo nezavisno, a oni su poslednji koji bi trebalo to da govore, iz mnogo razloga. Ko su oni da ruše integritet Srbije? Zar hoće da Srbija prizna da je NATO bombardovanje bilo bogougodni čin – rekao je Vučić.

Garantujem mir

Hadžifejzović je upitao predsednika Vučića zašto Srbija toliko često ima vojne vežbe i zašto se hvali naoružanjem.

– Naravno da ću da se hvalim, pa nećemo valjda da se ponosimo uništavanjem vojske. Ne izmišljajte nastajanje nekog rata, jer ga neće biti. Neću da se igram rata, niti da ijedna majka ikada vidi svoje dete u sanduku. Mi hoćemo mir, moja reč vam je garancija. Do pre dve godine Hrvatska je imala značajno jaču vojsku nego Srbija, pa nikome nije smetalo – rekao je Vučić.

Moramo da sarađujemo

Predsednik Vučić istakao je da je za pristupanje EU.

– Ja sam čovek racionalan i gledam interese svoje zemlje. Moj posao je da građani Srbije žive bolje. Međutim, da smo najbolji na svetu, ne bismo primili u ovom trenutku nikog iz našeg regiona, jer nisu spremni. Zato moramo ovde da se udružujemo. Moja ideja je da otvorimo granice i da sarađujemo – rekao je Vučić.

Rešenje je u pravdi

Vučić je ukazao da Srbija ima pravo na pravično rešenje za mnoga pitanja.

– Ne možete na Balkanu da pravite mir tako što ćete da unizite nekoga, naročito najjači narod. Nikad se nisam zalagao za zaleđeni konflikt sa Prištinom, već za rešenja. Štitio sam interese svog, ali i pokušavao da razumem one drugih naroda – rekao je Vučić.

Bravo za vakcinaciju!

Direktor Svetske zdravstvene (SZO) za Evropu Hans Kluge sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i istakao da je vakcina jedini način da se svet izvuče iz pandemije korona virusa.

– Zahvalan sam što mi je pružena prilika da se vakcinišem u Beogradu, ali to nisam učinio pošto ne bi bilo u redu prema mojim kolegama u Danskoj. Ipak, moram da prokomentarišem Srbiju po tome što je globalni lider u vakcinaciji – rekao je Kluge.

On je istakao da je primetio u Srbiji veliku solidarnost i da se vodi računa o starijima, o ljudima koji žive u selima, o romskoj populaciji… Takođe, da je Srbija bolje sarađivala sa drugim zemljama i da će se to pojačati i u pogledu kardiovaskularnih bolesti.