Ne čaša, nego flaša vina dnevno – neće da škodi

0

Fonet/A.L.
Apstinencija gora od konzumiranja, poručuje ovaj lekar
 

Bivši stručnjak za alkohol Svetske zdravstvene organizacije dr Kari Poikolainen analizirao je efekte alkohola na ljudsko telo. Njegov zaključak – uzimanje alkohola je štetno samo ako ga konzumirate više od 13 jedinica dnevno, odnosno, četiri do pet malih flaša piva ili više od jedne flaše vina.

Dr Kari smatra i da je uzimanje alkohola u količinama nešto većim od onih koje se preporučuju, čak zdravije od apstiniranja.

– Mnogi dokazi pokazuju da je umerena konzumacija alkohola bolja od apstiniranja, a da je teško opijanje gore od apstinencije. Ipak, umerene količine alkohola mogu biti nešto veće od onih koje preporučuju vodiči za zdrav život – rekao je dr Poikolainen.

Drugi stručnjaci se ne slažu sa njegovim zaključcima. Doktorka iz Velike Britanije, Džulija Mening kaže da njen kolega nema dokaze za svoje savete.

– Ovo je vrlo nesvrsishodan doprinos debati o konzumaciji alkohola. Za njegove tvrdnje nema dokaza. Alkohol je toksin i rizici njegove konzumacije prevazilaze koristi od njega – smatra britanska doktorka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here