Đ. Janković
Družili se decenijama: Živko Panić i Gvozden

Da mi je neko pre rekao da će mi ovoliko nedostajati ne bih mu verovao. Nažalost, nema više mog Gvozdena sa kojim sam svakodnevno bio 40 godina. To kaže Živko Panić iz Lipnice kod Loznice, vlasnik Rajske doline, botaničke bašte čija je prava atrakcija bio gavran koji govori, odnosno doziva čoveka koji mu je spasao život kada ga je našao kao povređenog ptića ispalog iz gnezda – “Živko, domaćine”.

– Gvozden je imao skoro 290 godina, jedna naša je sedam ptičjih, pa je starost učinila svoje. Poslednjih godinu dana nije video, a hranu sam mu donosio do kljuna da bi mogao da jede. Borio se, ali je nedavno poklekao i uginuo. Tek kad ga nema vidim koliko mi je bio važan, tolike godine je bio ovde, dozivao me, bio prava atrakcija naše Rajske doline. O njemu su pisale novine, snimani TV prilozi, a bilo je mnogo naših ljudi iz dijaspore koji su moju botaničku baštu posećivali baš zbog Gvozdena. Negde su ga videli na televiziji, ili čitali o njemu i onda bi dolazili – priča Panić.

Najviše su ga, kaže, volela deca, ali bi bez obzira na godine svi bili iznenađeni kada bi gavran progovorio ljudskim glasom -“Živko, domaćine”. Umeo je još po nešto da kaže, ali nikada nije hteo da nauči psovke, a baš bi se raspričao uglavnom pred Živkom.

– Bio je kod mene oko dve godine kada je prvi put progovorio. Mene je poštar sa kapije tako dozivao i onda jednog dana čujem “Živko, domaćine”. Izađem nigde nikoga. Uđem u kuću, kad ponovo isto. Onda shvatim da to govori Gvozden koji je stvarno bio neverovatna ptica – sa setom kazuje čovek koji na neka dva hektara ima više od hiljadu biljnih vrsta prikupljenih sa svih kontinenata od kojih su neke vrlo retke.

Inteligentna životinja

U literaturi se može pročitati da je obični gavran veoma inteligentna životinja, sposobna da izražava i različite emocije slične ljudima, da imitira ljudski govor, glasove drugih ptica, čak i zvuk motora automobila. Gvozden je potvrdio da ove ptice mogu da govore i decenijama je bio svojevrsno čudo Rajske doline. Botanička bašta je sada izgubila Gvozdena, a Panić pernatog prijatelja koji ga više nikada neće dozvati – “Živko, domaćine”.

Gvozden je poživeo skoro 290 ptičjih godina