pixabay.com

Sve je više pristalica razumnog rešenja da se zaustavi Elterntaxi i da roditelji ubuduće više ne dovoze decu automobilom do školskog dvorišta.

Gradske opštine u Cirihu traže ovakav izlaz iz situacija kada se karavan roditeljskih automobila zaustavi pred školom i zaguši saobraćaj, dovodeći u opasnost onu decu koja pešice sama stižu na nastavu.

Klemens Empting, zadužen za školstvo u opštini Kiznaht, zagovornik je zabrane “roditeljskog taksija”. Glavni argumenti su mu da desetine automobila istovremeno pristižu do škola, delimično blokiraju ulice i trotoare, ugrožavajući tako bezbednost ostale dece koja dolaze sama pešice. Za školu je važno da deca i trče do zgrade, kaže on. Objašnjenje stručnjaka je da samostalan dolazak mališana u školu predstavlja važan vid učenja i osamostaljivanja, ali i socijalizacije jer najčešće dolaze grupno, dok su u roditeljskom autu sami na zadnjem sedištu.

Ciriška opština Herliberg osmislila je nekakvo prelazno rešenje kojim otklanja opasnost od saobraćajne gužve pred kapijom škole. Naime, tamo su na odstojanju od zgrade podigli parking gde roditelji mogu bezbedno da stanu, a deca da potom sa vršnjacima prepešače nekoliko stotina metara do same škole. Ovo podržava i kantonalna policija.

Pedibus kao praktično rešenje

Zanimljivo, prosto i praktično rešenje nazvano je Pedibus, a radi se zapravo o grupama đaka koji zajedno pešače do škole, po mogućstvu u pratnji nekoga od roditelja. Ime je kovanica od pešaka i “autobusa” u cipelama.