EPA/Christian Bruna

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova je, nakon objavljivanja novih slučajeva i žrtava koronavirusa u poslednja 24 časa apelovao na građane da budu oprezni, da ostanu kod kuće i izlaze samo u slučaju kada je to neophodno, prenosi Reporteri.

Izveštaji ukazuju na prenatrpane bolnice u kojima se lekari pod ogromnim pritiskom bore protiv koronavirusa i da broj pozitivnih i smrtnih slučajeva i dalje raste. Šest smrtnih slučajeva i 592 novoobolelih od koronavirusa je 24 časovni bilans koji je objavio NIJZK. Ovo je ujedno i najveći ovogodišnji broj novoobolelih od koronavirusa.

U pozivu instituta za javno zdravlje građani se pozivaju na krajnji oprez, nošenje maski i održavanje higijene, strogo izbegavanje svih skupova kao i skraćeno radno vreme.

– S obzirom na procenu epidemiološke situacije, danas su zabežena 592 pozitivna slučaja, što predstavlja najveći broj pozitivnih slučajeva ove godine sa tendencijom rasta u narednim danima. Samo u Prištini prijavljeno je 218 pozitivnih slučajeva. Izražavamo saučešće porodicama zbog 6 slučajeva smrti prijavljenih tokom poslednja 24 časa. Broj pozitivnih i smrtnih slučajeva i dalje je visok i zabrinjavajući kao direktna posledica zanemarivanja antikovid mera.

NIJZK ponavlja svoj poziv na sprovođenje svih općih mera zaštite.

Preventivne mere su iste s posebnim naglaskom da pozitivne osobe treba da ostanu kod kuće kako bi se sprečilo širenje virusa u porodici i zajednici. Smanjivanjem kontakata omogućićemo zaustavljanje širenja zaraze. Stoga još jednom preporučujemo da ostanete kod kuće i izlazite samo zbog iz krajnje nužde; strogu zabrane sastanaka sa ljudima sa kojima ne živite u zajednici; strogu zabranu skupova; rigorozno poštovanje restriktivnih mera u javnim aktivnostima; ograničite nebitne aktivnosti, istovremeno smanjujući radno vreme tokom dana”.

NIJZK procenjuje da ove mere mogu zaustaviti porast broja slučajeva, spreče prenatrpanost bolnica i povećanje broja umrlih i apeluje na građane, institucije i javne i privatne organizacije da poštuju i preduzmu sve neophodne mere za prevenciju, upravljanje i kontrolu infekcije, uzimajući u obzir odredbe Zakona o prevenciji i borbi protiv pandemije , i odluke o merama i obavezama institucija za sprovođenje opštih i specifičnih mera zaštite.

Upućen je i poseban poziv na sprovođenje preporuka i poštovanje restriktivnih mera u javnim aktivnostima i poštovanje ograničenja okupljanja građana i javnih okupljanja.

– Okupljanje građana bez maski i bez održavanja distance povećava rizik od širenja infekcije. Apelujemo na odgovorne institucije, Kosovsku policiju i nadležne inspekcije da strogo nadgledaju i preduzmu sve potrebne mere za sprovođenjeodluka ​​u skladu sa Zakonom o sprečavanju i borbi protiv pandemije koronavirusa na Kosovu – navodi se u saopštenju i još jednom poziva na oprez.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here